Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 12 mai 2015

Campania MAE “Dialog cu Diaspora pe teme consulare” la Viena



Ministerul Afacerilor Externe, prin conducerea Departamentului Consular, a continuat, în perioada 11-12 mai 2015, seria întâlnirilor cu reprezentanții comunităţii româneşti din Austria, precum şi cu diplomații români cu atribuții consulare la nivel regional (din Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Albania). Aceste reuniuni au loc în cadrul proiectului “Dialog cu diaspora pe teme consulare”, lansat la începutul anului 2015.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții asociațiilor românești, directorul general al Departamentului Consular Bogdan Stănescu a subliniat importanța stabilirii unor pârghii de colaborare între oficiile consulare și asociațiile românești prin asigurarea unui mecanism de lucru prin care să poate fi identificate nevoile concrete în materie consulară ale cetățenilor coroborate cu o reacție cât mai rapidă de răspuns a instituției. În acest sens "demararea programului Dialog cu diaspora reprezintă fără îndoială un exercițiu benefic în vederea asigurării asistenței și protecției cetățeanului român aflat în străinătate, prin folosirea serviciilor consulare modernizate la deplina lor capacitate”, a evidențiat directorul general Bogdan Stănescu.
Reprezentanții comunității românești din Austria au menţionat problemele cu care se confruntă și au apreciat că modernizarea și prestarea unor servicii consulare de înaltă calitate corespunde unor așteptări legitime pe care le au în acest domeniu. În acest sens, reprezentanţii Departamentului Consular au asigurat că întreaga gamă de servicii consulare modernizate și informatizate care le stau la dispoziţie (atât prin intermediul platformei E-Cons, cât şi a sistemelor în curs de implementare) vine în întâmpinarea acestor așteptări și contribuie la cultivarea unui dialog permanent și deschis cu cetățenii români. De asemenea, aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a transmite informațiile oferite de MAE prin Departamentul Consular, în beneficiul românilor stabiliți în Austria.
În același timp, reuniunea regională a consulilor a reprezentat un bun prilej pentru identificarea acțiunilor menite să contribuie la uniformizarea și eficientizarea practicii oficiilor consulare în materie de prestare a serviciilor pentru cetățenii români din diaspora. De asemenea, întâlnirea a vizat şi modalităţi de îmbunătățire a relației dintre comunitățile de români, ambasade și consulate. În context, conducerea Departamentului Consular a prezentat principalele instrumente puse la dispoziție pentru îmbunătățirea activității și anume: sistemele componente ale platformei E-Cons și noua procedură de informare și instruire permanentă, în timp real, a lucrătorilor consulari prin intermediul Manualului de proceduri consulare.
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe,
Publicat de:Irina M.C,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu