Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 8 mai 2015

LANSAREA PROGRAMULUI NATIONAL DE CADASTRU SI CARTE FUNCIARA


Ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, a prezentat joi, 30 aprilie, intr-o conferinta de presa, Programul National de Cadastru si Carte Funciara, aprobat in ultima sedinta de guvern. Redam mai jos transcriptulconferintei.
Liviu Dragnea:
"Va multumesc ca ati acceptat invitatia noastra. Conferinta de presa de astazi este prilejuita de lansarea Programului National de Cadastru si Carte Funciara. Este, poate, primul proiect major, primul proiect amplu, care se intinde pe o perioada mai lunga, mai lunga decat cea a unui mandat guvernamental. Fac un apel la toata clasa politica, la toate guvernele viitoare, ca acest program sa continue si sa fie dus la bun sfarsit.
Primul lucru care trebuie subliniat, cand vorbim despre cadastru si carte funciara este legat de valorificarea proprietatilor din Romania. Orice proprietate este un capital potential, aflat la dispozitia proprietarului sau a posesorului, iar ceea ce este cel mai important este ca acest capital poate fi pus in valoare doar prin intabularea dreptului de proprietate din cartea funciara. O proprietate fara cadastru este un fel de bun care nu poate fi folosit de catre proprietar. De ce este importanta inscrierea sistematica a proprietatilor in cadastru si in cartea funciara? Pentru ca proprietatile imobiliare, de regula, reprezinta mai mult de jumatate din avutia unei natiuni, iar in lipsa cadastrului, aceasta avutie nu poate fi valorificata, practic sunt niste hartii fara valoare pe mana proprietarului.
Obiectivul principal al programului national de cadastru si carte funciara este de a inregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile si cladirile din Romania, inclusiv apartamentele, in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. O data atins acest obiectiv se revitalizeaza piata imobiliara din Romania, se dezvolta creditul agricol si creditul ipotecar, se dezvolta toate tranzactiile care au ca obiect vanzarea si cumpararea de imobile.
Programul va fi finantat din trei surse: doua surse principale - veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru, in cuantum de peste 4 miliarde de lei si fonduri externe rambursate prin Programul Operational Regional in cuantum de peste 300 milioane euro. In situatia in care institutiile administrativ teritoriale vor dori sa participe cu cofinantare sau cu fonduri din bugetele locale, si aceasta va putea fi o sursa de finantare a programului. Din cele 4 miliarde de lei care reprezinta veniturile Agentiei Nationale de Cadastru se vor plati realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor la nivelul tuturor unitatilor administrativ teritoriale, deschiderea cartilor funciare, precum si cartea certificatelor de mostenitor pentru succesiune nedezbatuta. Toate acestea vor fi gratuite pentru beneficiari, repet, persoane fizice sau juridice, inclusiv institutii publice. De asemenea, suma respectiva acopera toate celelalte cheltuieli necesare, cheltuieli de personal, bunuri si servicii, toate cheltuielile necesare pentru realizarea programului.

In acest slide sunt defalcate sumele pe toate cele 8 tipuri de activitati. La o evaluare superficiala si rapida, Programul National de Cadastru si Carte Funciara va genera cel putin 5.600 de locuri de munca. In opinia mea, locurile de munca nou create direct si indirect datorita acestui program vor fi mult mai mari. 600 posturi vor fi implementate suplimentar in cadrul Agentiei Nationale de Cadastru special in filialele judetene, iar peste 5.000 de locuri de munca se vor infiinta la nivelul firmelor care vor castiga licitatiile pentru realizarea masuratorilor cadastrale, precum si locuri de munca in plus la birourile notariale si la alte institutii implicate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu