Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 1 februarie 2015

Au fost stabilite regulile pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale

  

Guvernul a aprobat la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Ordonanța pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, măsură care are scopul  de a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație.
Tot în acest scop și având în vedere legislația privind obligativitatea eliberării bonului fiscal, Guvernul a decis ca în situațiile în care agenții economici care au această obligativitate nu eliberează bon fiscal deși acesta este solicitat de clienți, cumpărătorii vor avea dreptul să beneficieze de respectivele bunuri și servicii fără să le plătească. Prevederea se va aplica începând cu 1 martie 2015. 

De asemenea, agenții economici vor avea obligativitatea să afișeze în locuri vizibile informații privind acest drept al clienților.
Potrivit Ordonanței, Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar și ocazional și va funcționa după următorul mecanism:
    Persoanele fizice solicită şi păstrează bonurile fiscale emise de comercianţi;
    Lunar sau de fiecare dată când se organizează Loteria, se vor extrage două numere:
- un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA; Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse între 0 și 9.
- un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic (după caz) pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.
Pentru a fi considerate câștigătoare, bonurile fiscale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să corespundă celor două criterii menționate, să fie emise de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu prevederile legale , toate informațiile obligatorii menționate pe bonuri să fie lizibile și să fie emise unei persoane fizice (adică să nu aibă menționat niciun cod de înregistrare fiscală a cumpărătorului).
Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care dețin bonuri fiscale ce îndeplinesc aceste condiții trebuie să meargă la orice unitate teritorială a ANAF să depună bonurile în maximum 30 de zile de la data extragerii.. Valoarea premiului se stabileşte împărţind fondul de premiere destinat fiecărei extrageri la numărul de căştigători.
Extragerile vor fi organizate de către Compania Națională Loteria Română S.A și vor fi publice. Rezultatele extragerilor lunare și ocazionale (extragerile ocazionale sunt organizate cu ocazia sărbătorilor  de Paşte şi de Crăciun) vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finanțelor Publice și pe cel al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru un interval de cel puțin 30 de zile.
Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale va fi una „ocazională” şi se va desfăşura a doua zi de Paște, pe data de 13 aprilie 2015, cu un fond de premiere de 1 milion de lei, iar prima extragere lunară pentru anul în curs, este prevăzută pentru luna iulie 2015. 
INFORMAŢIE DE PRESĂ - GUVERN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu