Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 1 iunie 2014

APDPR prezintă exemple de bună practică în accesarea fondurilor europene și dezvoltă o rețea a multiplicatorilor de informații


Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) implementează proiectul „Organizarea sesiunilor tematice şi vizite de lucru pentru informarea publicului ţintă”, cod proiect C/511/1/2/S/12/00/02/SO, care este finanţat prin Măsura de Asistenţă Tehnică a PNDR, prin care se realizează campania pentru acordarea informaţiilor specifice derulării proiectelor finanțate cu fonduri europene acordate prin PNDR, pentru prezentarea exemplelor de bună practică în accesarea fondurilor și pentru înființarea și dezvoltarea unei rețele de multiplicatori de informații.
                        Campania APDRP de informare se derulează în perioada martie – august 2014 sub denumirea Euro Agricultura – Rețeaua Națională a Multiplicatori de Informații despre PNDR, având ca slogan „Împreună creștem satul românesc”.

                        Proiectul are ca obiectiv general diseminarea și multiplicarea informațiilor și mesajelor privind accesarea și derularea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală astfel încât să se realizeze informarea corectă, îmbunătățirea percepției publicului și evidențierea conceptului de activitate economică eficientă la standarde europene.
                        Prin derularea acestui proiect se are în vedere asigurarea egalităţii de şanse în accesarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) prin diseminarea informaţiilor către publicul larg, indiferent de criterii economice, politice sau sociale. De asemenea, se va asigura transparenţa şi claritate implementării PNDR, precum şi a modului de alocare a fondurilor.

                        În vederea îndeplinirii obiectivului general, se realizează următoarele activități:
 Acțiuni de exemplificare – organizarea acțiunilor publice de exemplificare a modului de accesare a fondurilor europene la proiecte finanțate prin PNDR;
 Materiale de informare – conceperea, realizarea, diseminarea informațiilor tehnice și specifice privind accesarea și derularea fondurilor europene prin intermediul materialelor de informare în masă;
 Monitorizarea si evaluarea mesajelor publice – monitorizarea și evaluarea mesajelor publice vehiculate la nivel european, național și județean privind procesul de accesare și derulare a fondurilor europene acordate României pentru agricultură și dezvoltare rurală. 
                        În urma implementării proiectului se estimează că vor fi atinse următoarele rezultate:
 Prezentarea celor mai bune practici prin exemplificarea directă a procedurii de accesare și derulare a fondurilor europene, precum și a beneficiilor obținute de către beneficiarii fondurilor nerambursabile din România și din diferite țări ale Uniunii Europene.
Stabilirea unui proces de comunicare demonstrativ si interactiv cu multiplicatori de informații prin vizite la proiecte finanțate prin FEADR, atât în România, cât și în diferite țări ale Uniunii Europene. În cadrul acestui proiect, o activitate importantă va fi realizarea rețelei de multiplicatori, formată din:
membri ai unor asocieri existente și care activează pe zona rurală (membri GAL, asociații/ patronate/ cooperative reprezentative, centre de informare, ONG reprezentative);
membri ai unor rețele existente care activează pe zona de comunicare privind fondurile și programele europene;
noi membri identificați pe diverse criterii: extindere rețea, conexiune cu mediul rural și activitățile de informare (de ex. Asociația Națională a Bibliotecilor, Centrele Europa, Camerele de comerț etc.);
beneficiari PNDR;
reprezentanți mass-media.
Membrii rețelei vor îndeplini un set minim de cerințe. Aceste cerințe se referă la potențialul de multiplicare al informațiilor (unde și cum va putea multiplicatorul să distribuie mai departe informația prezentată) și la numărul de activități concrete care trebuie realizate de acesta – 3 acțiuni de informare: întâlnire de informare cu cetățenii despre PNDR, identificarea unor proiecte PNDR și prezentarea lor în presa locală.
 Prezentarea proiectelor identificate ca exemple de bună practică în accesare fondurilor.
 Instruirea, familiarizarea și dezvoltarea unei atitudini pozitive a multiplicatorilor de informații cu modul de implementare a proiectelor finanțate prin FEADR.
 Replicarea corectă și eficientă a informației de către multiplicatori prin mijloace de informare în masă cu impact mare la public.
 Asimilarea pozitivă de către multiplicatori a informațiilor privind procedurile de accesare și derulare a fondurilor europene și a mesajelor transmise în cadrul vizitelor exemplificative.
Organizarea a minimum 85 de vizite exemplificative de informare.
Diseminarea informațiilor către peste 2.200 de multiplicatori de informații.
Vizitarea a peste 850 de proiecte finanțate cu fonduri europene prin FEADR.
                        Campania permite APDRP să stabilească în interes public o comunicare clară și susținută cu multiplicatorii de informații de la nivel județean pentru a putea asigura transmiterea informațiilor către public în mod corect, pozitiv și susținut. De asemenea, campania creează cadrul optim pentru stabilirea de noi contacte cu liderii de opinie din spațiul privat și public, fapt ce asigură diseminarea informațiilor către beneficiarii PNDR
 DOCUMENTAR DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu