Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 27 iunie 2014

Zeci de specialiști internaționali în domeniul economiei sociale, la UVT

Cea de-a patra ediție a Școlii de vară internațională EMES pentru doctoranzi se va desfășura la Universitatea de Vest din Timișoara, în perioada 29 iunie - 2 iulie.

50 de profesori și doctoranzi în domeniul economiei sociale din întreaga lume se vor afla în următoarele zile la UVT.

Școala de vară din acest an este derulată de Asociația profesională academică EMES, în organizarea Universității de Vest din Timișoara. EMES este cea mai vizibilă organizație internațională ce activează în domeniul teoriei și practicii întreprinderii sociale. Sub umbrela ei a fost elaborată cea mai cunoscută definiție a întreprinderii sociale și o consistentă literatură dedicată acesteia, respectiv conceptelor sale complementare: antreprenorialul social și economia socială.

Pe fundalul crizei economice, se accentuează recunoașterea publică a rolului socio-economic al organizațiilor economiei sociale (organizații nonprofit, cooperative, societăți mutuale, întreprinderi de inserție). Tendința se regăsește și în abordarea Uniunii Europene care dezvoltă un instrumentar complex de susținere printr-o politică publică dezvoltarea economiei sociale.

“Interesul academic pentru concepte precum antreprenoriatul social, economia, inovația socială a crescut mult în ultimii zece ani în universitățile din vestul Europei. Prin acest eveniment deschidem noi oportunități pentru mediul academic românesc, oportunități de aprofundare a subiectului și punem Timișoara pe harta mondială a cercetării în domeniul economiei sociale”, spune rectorul Universității de  Vest din Timișoara, Prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

De ce școală de vară internațională EMES pentru doctoranzi?

Numeroase teze de doctorat și dizertații masterale pe teme legate de acest domeniu extins sunt pregătite atât în cadrul unor școli doctorale – cum sunt științele politice, sociologia, științele economice, antropologia, etc., precum și în școli de afaceri.

Pe de altă parte, programe doctorale specifice pentru instruirea tinerilor cercetători în domenii, programe care să acopere atât aspecte teoretice, cât și pragmatice privind problematica cercetării nu numai ca sunt rare, dar cele care există se focalizează fie pe o perspectiva socio-politică, fie pe una nonprofit.

În acest context, ideea unei școlii de vară internaționale EMES pentru doctoranzi în domeniul antreprenoriatului, întreprinderii și economiei sociale este să completeze și să lărgească oferta disponibilă viitorilor cercetători prin oferirea unui important cadru analitic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu