Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 14 iunie 2014

21 de premii pentru lotul olimpic al României la Olimpiada Internaţională de Limba Rusă

Lotul olimpic al României a avut o prestaţie extraordinară, apreciată de organizatori şi de toţi participanţii, obţinând 21 de premii, adică cele mai multe dintre echipele naţionale prezente, la a XIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Limba Rusă. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 6-11 iunie, la Moscova. Olimpicii români au fost recompensaţi cu un Premiu de excelenţă (cu punctaj maxim), şapte premii I, cinci premii II, patru premii III, un premiu I pentru concursul de interpretare creativă a unui text, un premiu II la concursul „Tânărul Orator" şi un Premiu special pentru „Cel mai bun răspuns" la examenul oral şi de analiză a textului.
Sofia Anamaria Ferţadi (clasa a X-a, Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă" din Sighetu Marmaţiei) a cucerit Premiul de excelenţă cu punctaj maxim, iar Mariana Cornei (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil" din Tulcea) a primit premiul I, premiul I la concursul de interpretare creativă şi un premiu special pentru „Cel mai bun răspuns" la proba orală şi analiză de text. Celelalte laureate cu premiul I sunt Iulia Haralambie (clasa a XI-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil" din Tulcea), Iuliana Petrov (clasa a IX-a, Colegiul Dobrogean ,,Spiru Haret" din Tulcea), Vasilica Ignat (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă" din Tulcea), Ionela Crina Hrini, (clasa a XII-a, Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă" din Sighetul Marmaţiei), Anfisa Lazăr (clasa. a XI-a, Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga" din Brăila) şi Mihaela Rotaru (clasa a X-a, Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret" din Suceava).
Cu premiul II au fost distinse Cristina Negrub (clasa a XII-a, Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret" din Suceava), Cristina-Alexandra Silivestru (clasa a XI-a, Colegiul Economic ,,Delta Dunării" din Tulcea), Ionela Taficiuc (clasa a XI-a, Liceul Tehnologic ,,Marmaţia" din Sighetul Marmaţiei), Valeria Trifanov (clasa a X-a, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil" din Tulcea), Corina Gurulea (clasa a IX-a, Colegiul Economic Administrativ din Iaşi) şi Maria Lisnic (clasa a IX-a Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu" din Bucureşti). Cristina Negrub a obţinut şi premiul II la concursul „Tânărul Orator". Premiul III a fost înmânat următoarelor eleve: Ecaterina Trifanov (clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Ion Creangă'' din Tulcea), Alexandra Macsim(clasa a XI-a, Colegiul Tehnic ,,Nicolae Băcescu" din Fălticeni), Laura Kazamon (clasa a IX-a, Liceul Teoretic ,,Ovidius" din Constanţa) şi Nicoleta Roxana Vlad (clasa a IX-a, Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu" din Bucureşti).
Olimpiada Internaţională de Limba Rusă este o competiţie care se desfăşoară o dată la 4 ani. La ediţia curentă, au participat 216 elevi din 30 de ţări. Echipa României a fost reprezentată de 18 eleve (10 la limba rusă modernă şi 8 la limba rusă maternă), fiind condus de conf.dr. Axinia Crasovschi, prodecan la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti, preşedinte al Asociaţiei Profesorilor de Limba şi Literatura Rusă din România şi prof. metodist Tamara Alistarh de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil" din Tulcea.
Probele obligatorii ale olimpiadei au inclus un proiect pe o temă impusă, un examen de cultură şi civilizaţie rusă, un examen oral de înţelegere şi analiză a unui text, conform nivelurilor de limbă din grila europeană. De asemenea, au fost organizate două concursuri facultative - interpretare creativă a unui text şi discurs argumentativ pe teme impuse.
La ceremoniile de deschidere, respectiv de premiere, a participat şi ambasadorul României în Federaţia Rusă, domnul Vasile Soare, care i-a încurajat şi felicitat pe olimpicii români pentru rezultatele remarcabile reuşite. Joi, 12 iunie, lotul olimpic a fost invitat la Ambasada României la Moscova, unde a primit felicitările întregului colectiv al misiunii diplomatice. Ambasadorul României în Federaţie Rusă, Vasile Soare, a lăudat aptitudinile de limbă rusă şi buna pregătire a elevilor români, precum şi nivelul predării acestei limbi în ţara noastră, motive care au făcut ca palmaresul României să fie cel mai bogat dintre toate statele competitoarele.
BIROUL DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu