Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 17 iunie 2014

Europa Nostra - misiune in Romania pentru Rosia Montana

 Roșia Montană, 17 iunie 2014 – Experții organizației Europa Nostra, for activ în conservarea patrimoniului european, și ai Institutului Băncii Europene de Investiții au ajuns ieri în România pentru o misiune de patru zile la Roșia Montană, localitate istorică inclusă în programul ‘The 7 Most Endangered’ (Cele mai periclitate 7 situri, nominalizată de ProPatrimonio) din Europa în 2013. Delegația europeană formată din specialiști din domeniile conservării patrimoniului și financiar se vor întâlni la Cluj, București și Roșia Montană cu actori, parteneri și factori de decizie locali, regionali și naționali pentru a discuta modalități de a asigura o dezvoltare durabilă a Roșiei Montane bazată pe prezervarea patrimoniului său cultural și natural foarte bogat.

Vicepreședinții Europa Nostra, John Sell și Costa Carras, vor lua parte la această misiune tehnică. Insitutul Băncii Europene pentru Investiții va fi reprezentat de decanul său, Guy Clausse. Din partea programului ”7 Most Endangered” al Europa Nostra va fi prezentă dna. Maria Berza, membră a comitetului consultativ intern. Vicepreședintele Pro-Patrimonio, Şerban Sturdza și vicepreședintele ARA - Arhitectură, Restaurare și  Arheologie, Ştefan Bâlici (totodată membru al Consiliului Europa Nostra) vor participa de asemenea la această întâlnire, ca reprezentanți ai părții române.

Misiunea actuală este precedată de o vizită iniţială la Bucureşti a reprezentanţilor Europa Nostra, desfăşurată în 19-20 noiembrie 2013 la invitaţia Academiei Române. Cu acest prilej s-au stabilit contacte de lucru cu principalele organizaţii ştiinţifice, civice şi profesionale implicate în proiectul de salvare a peisajului cultural Roşia Montană prin activarea resurselor sale culturale şi naturale. Mai multe informatii

Misiunea are ca fundament un lung şir de acţiuni întreprinse de Europa Nostra pentru sensibilizarea autorităţilor române şi europene, dar şi a publicului în privinţa valorii patrimoniului de la Roşia Montană şi a pericolului de a pierde acest patrimoniu dacă proiectul minier propus ar fi pus în aplicare. Mai multe informatii




Pentru mai multe informații legate de programul detaliat al misiunii, vă rugăm să îl contactați pe Ștefan Bâlici, stefanbalici@yahoo.com, +4 0731 34 3333.


PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII


Informații de bază

‘Programul Cele mai periclitate 7 monumente’ a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra alături de Institutul Băncii Europene pentru Investiții ca partener fondator și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca partener asociat.

Europa Nostra reprezintă Federația Europeană a organizațiilor de patrimoniu. Acoperind 50 de țări din Europa și din lume, organizația este vocea societății civile care se angajează să protejeze și promoveze patrimoniul cultural și natural al Europei. Fondată în 1963 la Paris, Europa Nostra are sediul central la Haga și un birou la Bruxelles. Rețeaua sa pan-europeană cuprinde: 250 ONG-uri cu peste cinci milioane de membri; 150 de organizații publice sau companii private și 1500 de membri individuali. Europa Nostra coordonează campanii pentru a salva monumente, situri și peisaje pe cale de dispariție, celebrează excelența printr-un sistem de premiere în parteneriat cu Comisia Europeana, și încearcă să influențeze politicile europene şi naţionale cu privire la patrimoniu. Plácido Domingo, renumitul cântăreț de operă, este Președintele Europa Nostra.

Banca Europeană de Investiții este instituția de împrumut pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre. Pune la dispoziție pe termen lung fonduri pentru investiții solide pentru a contribui la obiectivele politice ale UE.

Institutul Băncii Europene de Investiții promovează inițiativele europene pentru binele comun. A fost creat ca parte a Grupului European de Investiții Bancare în ianuarie 2012 cu scopul de a acționa ca un catalizator pentru activitățile de cercetare culturală, educațională și socială îndreptate spre dezvoltarea economică și socială în Europa. Informații detaliate despre organizație se pot obține de pe pagina de web.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este „banca socială a Europei’’. O bancă de dezvoltare multilaterală cu 41 de state membre, reprezintă un instrument major al solidarității politice în Europa. Iar conservarea patrimoniului cultural face parte din mandatul său.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu