Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 12 iunie 2014

A doua zi a FEST – FDR 2014

A doua zi a FEST – FDR a oferit publicului emoții cât cuprinde. De la ora 19,00, în Sala 2, timișorenii au asistat la un spectacol de dans contemporan și stand-up comedy cu Răzvan Mazilu și Dan Badea. Nici unul, nici altul nu mai au nevoie de prezentare. Un spectacol care i-a „prins” și i-a surprins atât pe spectatorii de teatru ca și pe cei familiari cu dansul, sau cu spectacolul de stand-up comedy . Cu toții au trăit din plin fiecare clipă de dans sau, după caz, de glumă. ”E un spectacol după care, la final, te dor palmele de la aplauze. Și vrei neaparat să îl revezi. Imediat, dacă se poate”, ne-a spus Mirela, una din tinerele care s-au aflat în public.

„Inițial mi-a fost greu să cred că muzica lăutărească poate fi folosită într-un context atât de diferit, cum este spectacolul de teatru, dar Mazilu te surprinde de fiecare dată”, a mărturist Dorin, un bărbat în vârstă de 53 de ani care a savurat și el evenimentul de la prima la ultima secundă.
Șaraiman a apărut dintr-o senzație personală, resimțită ca un gând rece, pe care ai vrea să îl alungi repede, și anume aceea a ratării unor evenimente din  viața mea, a noastră, a celor care am ales să trăim în România. Știu, mi s-a spus de nenumărate ori că eu nu am de ce să simt asta, pentru că sunt un artist împlinit, însă nu ai cum să nu te întrebi cum ar fi arătat viața ta dacă ai fi făcut cu totul alte alegeri în diferite momente, alegeri deopotrivă personale și profesionale. Împreună cu artistul de stand-up comedy Dan Badea și inspirați de muzica lăutărească autentică, încercăm, cu foarte mult umor, să lansăm niște intrebări și, eventual, să găsim niște răspunsuri”, mărturisește însuși omul care a avut viziunea acestui spectacol, Răzvan Mazilu.

Artiști în aer cu Grupo Puja!

Din sala de teatru, dintr-o atmosferă în care s-a vorbit, în glumă, pe muzica Romicăi Puceanu, despre aproape orice, ca într-un fel de radiografie comică a lumii, publicul s-a ”mutat” în Piața Victoriei, unde, în fața Teatrului Național, a înțeles la ce poate folosi și ce treabă are cu teatrul o macara–gigant cu un braț lung de 50 de metri.
”Inspirat din lumile subterane ale lui Lewis Carroll, Do Do Land este un spectacol ce se desfășoară pe mai multe niveluri, și care păstrează ceva din Alice și toate celelalte sensuri și senzații izvorâte din Țara Minunilor - Do Do Land. Dar de ce Do Do Land? Ludwig Carroll Dodgson (Lewis Carroll ) avea o problemă de vorbire, astfel că, atunci când se prezenta, spunea “Bună ziua, numele meu e Do Do Do Dodgson”. În glumă, cunoscuții îi spuneau Do Do. Când a scris Alice, a decis că vrea să fie unul dintre personaje, astfel că apare în carte ca pasărea Do Do. Acrobațiile aeriene, simplitatea, muzica live și interacțiunea cu publicul, un concept dramaturgic inovator și nenumărate alte elemente vizuale sunt doar câteva dintre minunile din magicul tărâm Do Do”, ne spun realizatorii spectacolului.

Cu nouă artiști acrobați în aer, cinci muzicieni pe scenă, ideea lui Martín Herrero, Gastón Iungmann, Sara Serrano, Luciano Trevignani, Cristián Weidmann, după Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, Do do Land a ținut cu sufletul la gură o Piață a Victoriei plină-ochi. Astăzi seară, spectacolul se joacă din nou, de la ora 22,00.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu