Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 aprilie 2014

Două noi proiecte cu finanțare europeană câștigate de Consiliului Județean Caraș-Severin

Președintele Consiliul Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde a semnat zilele trecute contractele pentru două noi proiecte ce au obținut finanțare prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Este vorba de proiectele : Sprijinirea șomerilor din județul Caraș-Severin pentru integrarea pe piața muncii” șiOcupare și inițiative antreprenoriale în mediul ruraliar valoarea însumată a acestora este de 6.813.799 lei.


Proiectul Ocupare și inițiative antreprenoriale în mediul rural”, ID 129325, cu o valoare totală de 4.653.256 lei, are drept obiectiv general creșterea ratei de ocupare și facilitarea integrarii pe piața muncii a șomerilor din mediul rural și a persoanelor ocupate în agricultura de subzistentă din Regiunile Vest, Centru și Sud-Vest prin furnizarea unor programe integrate și inovative, promovarea culturii antreprenoriale și crearea condițiilor pentru dezvoltarea de afaceri profitabile și sustenabile.

Proiectul se adresează unui număr de 850 de șomeri din mediul rural și persoane ocupate în agricultura de subzistenta, iar 600 vor beneficia diferențiat de programe integrate, inclusiv formare profesională, ce au ca scop îmbunățățirea capacității de ocupare a unui loc de muncă.

Partenerii Consiliul Județean Caraș-Severin sunt : Camera de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, SC New Hope SRL, SC Praktik Consulting & Comp SRL, Consiliul Județean Mehedinți, Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administrația Publică Locală Timișoara, INFOR Consorzio Interaziendale per la Formazione și comunele Berzovia, Pojejena, Slatina Timiș.

Cel de-al doilea Sprijinirea șomerilor din județul Caraș-Severin pentru integrarea pe piața muncii”, ID 128150, este implementat de către Consiliul Județean Caraș-Severin în parteneriat cu : Camera de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, SC New Hope SRL, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin și INFOR Consorzio Interaziendale per la Formazione (Italia).

Cu o valoare totală de 2.160.543 lei, proiectul se adreseaza unui numar de 306 de someri si persoane in cautarea unui loc de munca, iar 290 vor beneficia diferentiat de programe integrate ce au ca scop imbunatatirea capacitatii de ocupare a unui loc de munca.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu