Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 13 aprilie 2014

Românii datori la bănci ar putea respira ușurați... dacă deputații.......

 Românii datori la bănci ar putea respira ușurați... dacă deputații români ar analiza propunerea de modificare e legii privind clauzele abuzive
APC România a luat act cu mare surprindere de propunerea de modificare a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, în forma adoptată de Senatul României în ședința din data de 16 decembrie 2013 și transmisă spre dezbatere Camerei Deputaților, cameră decizională în această situație.
Analiza experților APC România asupra formei proiectului
adoptate de Senat a relevat încălcări ale Directivei 93/13/CEE, ale jurisprudenței Curții Europene de Justiție referitoare la interpretarea acestei Directive, deși în Expunerea de motive este menționat foarte clar că prin acest proiect se urmărește o armonizare și o transpunere cât mai fidelă a dispozițiilor Directivei. 'Este greu de înțeles pentru noi cum s-a ajuns la un rezultat profund inechitabil pentru consumatorii români și contrar spiritului și literei legislației și jurisprudenței comunitare', a declarat Conv. Univ. Dr. Costel Stanciu, Președinte APC-România.
Adoptarea acestui proiect, în forma care a fost transmisă către Camera Deputaților, pe lângă faptul că va diminua gradul de protecție oferit consumatorilor prin Legea nr. 193/2000 în forma actuală, va fi de natură a da naștere unor abuzuri împotriva acestora și nu va oferi, așa cum este menționat în art. 6 și 7 din Directiva 93/13/CEE, mijloacele eficiente pentru a se asigura că aceste clauze abuzive nu sunt aplicate în continuare și nu afectează consumatorii, în plus va duce, cel mai probabil, la inițierea procedurii de infringement împotriva României, în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Ca să dăm numai câteva exemple, adoptarea proiectului de modificare, în forma actuală, va duce la:
—imposibilitatea recuperării pagubelor provocate de clauze abuzive, întrucât hotărârile instanțelor vor avea efect numai pentru viitor;
—consumatorii nu vor mai putea solicita direct instanței anularea clauzelor abuzive;
—clauzele privind modul de modificare a costului contractului, de exemplu, cele care stabilesc modul de modificare al dobânzii în contractele de credit, nu vor mai putea fi anulate;
—acțiunea în fața instanței de judecată va putea fi inițiată numai într-un termen general de 3 ani, nu în orice moment, cum este în momentul de față. 
 Având în vedere acest lucru, APC România a transmis analiza proiectului către Camera Deputaților, solicitând acesteia respingerea propunerilor de modificare a Legii privind clauzele abuzive. De asemenea, analiza a fost transmisă și către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Departamentul Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Reprezentanței Comisiei Europene în România, pentru informare.
'APC România va urmări cu mare atenție modul în care acest proiect este dezbătut, astfel încât să se asigure că toți consumatorii români afectați de clauzele abuzive inserate în contracte vor putea fi protejați împotriva efectelor negative ale acestora', a mai declarat Conv. Univ. Dr. Costel Stanciu, Președinte APC-România.
Puteti vedea rezultatul analizei accesand: http://bit.ly/1oPqRh8

Iar pentru detalii jurnalistice, va stau la dispozitie la 0722 653 210 sau lpascu@apc-romania.ro
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) este o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, înființată în 10 februarie 1990. APC—România este singura organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea și reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor și intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici și instituțiile statului.

Un comentariu:

  1. se pare ca esti in urma cu stirile , Parlamentul a votat, Legea care din contra ingreuneaza si mai mult dreptul de a merge in instante, si clientii au seanse f f mici de cistig.........Adunatura mafiota a dat crezare amendamentelor puse de avocatii bancilor

    RăspundețiȘtergere