Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 25 aprilie 2014

Start de campanie pentru europarlamentare

 Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început vineri, cei înscriși în cursa pentru un loc în PE având la dispoziție 30 de zile pentru a convinge alegătorii că merită să-i reprezinte în forurile europene în următorii cinci ani.
Cincisprezece partide și alianțe, dar și opt independenți își dispută mandatele de europarlamentari.
Pe 24 mai, la ora 7,00, campania se va încheia, iar cei peste 18.300.000 de alegători vor fi chemați la urne pe 25 mai, de la ora 7,00, putând să-și exercite votul până la ora 21,00.
* Start de campanie electorală

În campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-media. Organizarea mitingurilor, adunărilor și marșurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislația în vigoare.
Potrivit prevederilor legale, mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.
În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.
Poliția locală asigură integritatea panourilor și afișelor electorale amplasate legal, potrivit Biroului Electoral Central (BEC). În unitățile administrativ-teritoriale unde Poliția locală nu a fost constituită integritatea panourilor și a afișelor electorale amplasate legal este asigurată de organele de ordine publică din Ministerul Afacerilor Interne.
După data încheierii campaniei electorale, este obligatorie numai îndepărtarea materialelor electorale de orice tip din și de pe clădirea sediului secției de votare. Conform deciziei BEC, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din și de pe clădirea sediului secției de votare se dispune de președintele biroului electoral al secției de votare și se realizează prin persoanele desemnate de primar în acest scop.
Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înțelege afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum și difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate după 24 mai, ora 7,00.
Utilizarea locurilor speciale pentru afișaj electoral este permisă numai pentru partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice sau electorale dintre acestea care participă la alegeri, precum și pentru candidații independenți.
Pe un panou electoral fiecare competitor electoral poate aplica un singur afiș electoral. Sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. Se interzice afișajul în scop electoral prin aplicarea pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră, precum și pe sistemele electronice de reglementare a circulației.
Activitățile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spațiile verzi, rezervațiile naturale și zonele protejate ecologic, potrivit prevederilor legale. Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă.
Campania electorală se poate desfășura în alt stat decât România numai cu respectarea legislației în vigoare a țării respective.
* Românii — chemați la urne pe 25 mai
Cetățenii români cu domiciliul în România își pot exercita dreptul de vot la secțiile din țară în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorie, buletinului de identitate, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare, după caz.
Cetățenii români care în ziua de referință se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în afara țării, în baza cărții de identitate, cărții electronice de identitate, cărții de identitate provizorie, buletinului de identitate. Românii cu domiciliul în străinătate votează în baza cărții de identitate provizorie, pașaportului diplomatic, pașaportului diplomatic electronic, pașaportului de serviciu, pașaportului de serviciu electronic, pașaportului simplu, pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar, după caz.
Alegătorul comunitar care în ziua de referință se află în altă comună, oraș sau municipiu decât unde este înscris în copia de pe lista electorală specială își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare, în baza documentului de identitate valabil. Alegătorul comunitar care în ziua de referință se află în străinătate își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare, în baza documentului de identitate valabil, numai dacă se regăsește în tabelul care cuprinde alegătorii comunitari înscriși în listele electorale speciale, întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă.
* Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de secții de votare pe teritoriul național, în străinătate cetățenii români putând să voteze în 190 de secții. Potrivit MAE, aceste secții vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, precum și în teatrele de operațiuni din Afganistan. 

Mai multe detalii : wwww. agerpres.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu