Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 30 aprilie 2014

Siguranţa autoturismului depinde şi de proprietar

Pentru a evita să deveniţi victime ale unor furturi de şi din autovehicule este bine să cunoaşteţi câteva cauze şi condiţii care favorizează acest gen de infracţiuni:
·        neglijenţa posesorilor de autovehicule, cu ocazia parcării şi asigurării acestora;
·        în multe cazuri, posesorii de autoturisme le parchează în locuri neamenajate, nepăzite şi neiluminate ceea ce favorizează activitatea hoţilor;
·        aici se încadrează şi posesorii „care uită”, la vedere, în interiorul maşinii, lucruri tentante, cum ar fi genţi, poşete, borsete, telefoane mobile, sisteme GPS, aparatură electronică etc.;
·        sunt situaţii în care autoturismele sunt lăsate descuiate şi chiar cu cheile în contact, sau, din cauza unor defecţiuni, sunt lăsate perioade îndelungate de timp nesupravegheate în diferite locuri de unde pot fi tractate sau dezmembrate;
·        încrederea acordată de unii posesori de autovehicule faţă de persoane necunoscute;
·        nedotarea autoturismului cu dispozitiv antifurt; nu trebuie uitat că orice sistem electronic de alarmare nu poate fi decât binevenit sau, dacă acesta nu există, trebuie folosit un sistem de blocare al uşilor cu chei neconvenţionale.
Pentru prevenirea acestor evenimente nedorite, Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii recomandă posesorilor de autoturisme să aibă în vedere:
·        instalarea de sisteme de alarmare, antifurt, pe autoturisme; asemenea sisteme, odată activate, descurajează infractorii;
·        asigurarea autoturismelor prin încuierea uşilor;
·        evitarea lăsării în autoturism a banilor sau a unor obiecte personale, inclusiv a celor fără valoare, pentru că acestea pot atrage infractorii; uneori paguba produsă autoturismului pentru a ajunge la obiectele vizate este mai mare decât valoare acestora;
·        parcarea autoturismelor în locuri bine iluminate, în locuri unde pot fi observate în permanenţă de către proprietari, nu în locuri dosnice sau izolate din punct de vedere al traficului de persoane;
·        poansonarea roţilor autoturismelor în scopul identificării de către proprietar a acestora în cazul furturilor.

Este bine să reţineţi că spărgătorii vor profita de fiecare clipă de neatenţie pe care o manifestaţi în ceea ce priveşte siguranţa autoturismului dumneavoastră, deci un mai mare interes în protecţia bunurilor ce le deţineţi, vă poate scuti de neplăceri.

Păstraţi acasă actele şi o fotografie a autovehiculului! În cazul în care, în ciuda măsurilor de siguranţă pe care le-aţi luat, veţi deveni victima unui furt auto, aceste documente sunt extrem de utile poliţiei pentru căutarea şi regăsirea rapidă a acestuia – inclusiv prin intermediul internetului.
COMUNIAT DE PRESA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu