Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 2 aprilie 2014

164 de ani de la întemeierea Jandarmeriei


La 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei Grigore Alexandru Ghica aprobă la propunerea Divanului Obştesc - ”Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în corp de jandarmi”. Este actul de înfiinţare a instituţiei „oamenilor de arme”, iar data de 3 aprilie este statuată ca fiind Ziua Jandarmeriei Române.
         Un moment important în evoluţia acestei categorii de forţe armate l-a constituit data de 01 septembrie 1893 când a fost aprobată Legea de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei rurale, în baza căreia, la nivelul
fiecărei comune funcţiona un post de jandarmi cu rol de forţă poliţienească.
         Instituţia a funcţionat sub denumirea de Jandarmerie până în anul 1949 când „trupele de jandarmi” au fost transformate în trupe de securitate, denumire pe care şi-au păstrat-o până în anii 1990.
         De la înfiinţare şi până în momentul redenumirii, jandarmii au fost prezenţi în întreaga istorie a neamului, mai ales în marile momente din ultimele secole: 1877-1878 în războaiele pentru cucerirea independenţei de stat; 1912-1913 în războaiele balcanice; 1916-1918- războiul pentru reîntregire; 1941-1945 în al doilea război mondial, împotriva statelor revizioniste fasciste, pentru păstrarea fiinţei statale.
         Anul 1990 a fost un an de cotitură în evoluţia istorică a instituţiei, caracterizat prin subordonări succesive Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, Jandarmeria căpătând diferite denumiri: „trupe teritoriale”, „trupe de ordine publică” şi ulterior „trupe de jandarmi”.
         După anul 1990, două acte normative au reglementat organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române: Legea nr. 116/1998, înlocuită de legea nr. 550/2004 – act normativ care reglementează actualmente rolul, locul şi atribuţiile  acestei instituţii fundamentale a statului.
         În prezent, Jandarmeria Română „este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la: apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.


Evaluarea activităţi desfăşurate  de I.J.J Caraş-Severin pe trimestrul I 2014.

Obiectivul principal care a stat în atenţia inspectoratului pe linia misiunilor de ordine publică a fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a structurilor în zona de competenţă.
         Activitatea structurilor de ordine publică a urmărit  în principal, gestionarea eficientă a misiunilor specifice, cu accent pe:
         - Asigurarea măsurilor de ordine publică la meciurile de fotbal din Liga a II a, precum şi la meciurile susţinute de echipele de handbal masculin în cadrul Ligii Naţionale de Handbal.
- Asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării activităţilor cultural - artistice.


Activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică.

În primul trimestru al acestui an, structurile de ordine publică din cadrul inspectoratului au executat un număr de 1576 misiuni pe raza judeţului Caraş-Severin
Din totalul misiunilor executate un număr de 1352 au fost executate pentru menţinerea ordinii publice, dintre care  616 misiuni au fost executate independent iar 736 în sistem integrat conform ordinelor în vigoare.
Totodată, au fost organizate şi executate 13 acţiuni punctuale în zone de interes operativ, locuri şi medii cu potenţial criminogen ridicat, în baza planurilor de cooperare încheiate.
În perioada supusă atenţiei au fost executate pe linia misiunilor de asigurare a ordinii publice un număr de 39 misiuni, acestea fiind făra grad de risc.
În ceeace priveşte executarea misiunilor de restabilire a ordinii publice în perioada de referinţă, structurile mobile de jandarmi au intervenit pentru aplanarea de conflicte şi pentru rezolvarea a 136 solicitări prin Sistemul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă „112” precum şi la 28 alte solicitări telefonice.

            Pe timpul primului trimestru Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Crivaia a executat un număr de 110 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunea montană şi pe traseele turistice, constatând o infracţiune în flagrant. Tot în această perioadă au fost aplicate şi 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1800 lei de jandarmii montani.
Situaţia faptelor de natură penală constatate independent de către personalul  inspectoratului în perioada de referinţă, a făptuitorilor identificaţi, precum şi a persoanelor urmărite depistate şi predate organelor de poliţie, se prezintă astfel:
          - fapte de natură penală constatate = 18
          - făptuitori identificaţi = 15

Urmare a punerii în aplicare a ordinelor si dispoziţilor, în acest trimestru au fost constatate, în comun cu efectivele poliţiei, un număr de 45 de fapte de natură penală cu 44 autori.

În urma misiunilor executate jandarmii cărăşeni au constatat şi aplicat un număr de 335 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 59900 de lei.
 Majoritatea sancţiunilor aplicate de jandarmi au fost în baza  Legii nr. 61/1991 rep. pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, prceum şi a Legii nr. 12/1990 rep. privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.

Pe linia activităţilor preventiv – educative
     În acest trimestru, I.J.J.  Caraş Severin a desfăşurat 3 acţiuni specifice, în localităţile Reşiţa şi Caransebeş, cu ocazia desfăşurării campaniei „Jandarmeria pe înţelesul tuturor“ în colaborare cu C.P.E.C.A Caraş-Severin.

Acţiuni umanitare
     În perioada supusă atenţie efective din cadrul inspectoratului au participat la o acţiune umanitară în cadrul campaniei „Un strop de sânge pentru un copil“ donând benevol sânge şi bonuri valorice în cuantum de 1300 lei.

Pază şi protecţie instituţională
         În prezent, inspectoratul asigură paza şi protecţia instituţională la 20 de obiective, cu exceptare de la plată, cu o medie zilnică de 54 jandarmi.

          Obiective ale I.J.J Caraş-Severin în perioada imediat următoare:
-                    Asigurarea ordinii publice şi protecţia participanţilor la manifestările cultural-artistice şi la competiţiile sportive;
-                    Asigurarea ordinii publice la nivelul judeţului, cu ocazia Sărbătorilor Pascale;
-                    Executarea misiunilor specifice Jandarmeriei Române cu ocazia alegerilor europarlamentare
-                    Executarea misiunilor de asigurare a ordinii publice în campania lectorală pentru alegerile europarlamentare. 
        



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu