Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 5 decembrie 2013

Zilele Universitatea de Medicină și Farmniversitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași

În zilele de 5 și 6 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, în cadrul Zilelor UMF 2013, prescrie ieșenilor o rețetă culturală: poezie, muzică, spectacol de bună calitate, pictură și carte.
La sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 5 și 6 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași
sărbătorește 134 de ani de existență în spațiul academic ieșean. Cu acest prilej, pe parcursul celor două zile vor avea loc mai multe manifestări cultural-artistice: un 'turnir' de poezie, expoziție de pictură, lansări de carte, muzică de jazz dar și muzică de cameră, decernări de premii, totul într-o atmosferă de bogăție spirituală.
Zilele Universității de Medicină ieșene debutează joi, 5 decembrie, la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Mihai Eminescu', unde va avea loc o 'Petrecere cu poezie, prieteni și ... trufe de ciocolată'. Poeții Nora Iuga, Ioan es. Pop, Ion Mureșan, Emil Brumaru, Nichita Danilov, Teo Dună, Constantin Acosmei și Horia Gârbea vor încerca să convingă publicul că merită Premiul 'Petrecerii ...'. De asemenea, în prima zi a manifestării, publicul va avea parte de un concert de muzică de jazz susținut de Maria Răducanu și Mircea Tiberian.
Vineri, 6 decembrie, de la ora 11.00, manifestările dedicate Zilelor UMF vor sta sub semnul picturii și al cărții, în holul Aulei 'George Emil Palade' a Universității de Medicină. Aici va avea loc o expoziție de pictură 'Ion Țuculescu' care va fi vernisată de criticul de artă Pavel ?ușară, precum și o expoziție de carte la care participă Editurile Tracus Art, Monitorul Oficial, Adenium și Editura Universității de Medicină din Iași. Dintre cele șapte lansări de carte programate, amintim albumul de artă Corneliu Baba care va fi prezentat de criticul de artă Pavel Șușară.
Pentru seara de 6 decembrie, organizatorii au pregătit un recital extraordinar al actorului Horațiu Mălăele, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național 'Vasile Alecsandri'. Actorul va susține spectacolul 'Sunt un orb' și va fi însoțit pe scenă de 'Flautul de aur' al lui Ioan Bogdan Ștefănescu precum și de acordurile de chitară clasică ale lui Bogdan Mihăilescu. Spectacolul de la Teatrul Național va fi prezentat de actrița premiată la Cannes Cosmina Stratan.
La ambele evenimente, din Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Mihai Eminescu' precum și din Sala Mare a Teatrului Național 'Vasile Alecsandri', intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Studenții Universității de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași participă cu agenda proprie la sărbătorirea celor 134 de ani de la înființarea Universității de Medicină ieșene. Astfel, astăzi, 4 decembrie, Asociațiile Studenților de la UMF au organizat 'Ziua Porților Deschise', eveniment adresat elevilor de liceu care intenționează să studieze medicina.
Joi, 5 decembrie, Aula 'George Emil Palade' a Universității de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' găzduiește trei importante manifestări. De la 12.30, aici are loc deschiderea Congresului Internațional de Medicină Dentară pentru studenți și tineri medici STOMis 2013, de la ora 13.30 — Sesiunea Școlii Doctorale UMF — 'Experiențe Internaționale în Cercetarea Doctorală' iar de la ora 15.00, Târgul Oportunităților de Cercetare. În cadrul acestui târg, sunt invitați toți profesorii universității care au activitate de cercetare sau cerc științific să-și prezinte activitatea și, în același timp, să explice în ce măsură se pot implica studenții în cercetarea lor.
În Holul Facultății de Bioinginerie Medicală, între orele 16.00 — 18.00, are loc Expoziția cu lucruri handmade făcute de copiii de la Centrul de Plasament Bogdănești. Studenții de la UMF vizitează săptămânal copiii din Centrul de Plasament Bogdănești încurajându-le atât activitățile artistice, de creație, cât și cele educaționale; îi învață deprinderi noi și le oferă sfaturi pentru o igienă și o alimentație corespunzătoare.
Vineri, 6 decembrie, începând cu ora 16.00, studenții sunt provocați la întrecere: Medchallenge! Astfel, în sala APSS, studenții din anii 3-6 de la Medicină Generală sunt puși să rezolve (teoretic) trei cazuri prezentate în cascadă după formatul celor care se dau la examenul de rezidențiat în Franța. Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta studenții vor să facă o ediție mixtă atât în limba franceză, în colaborare cu studenții francezi, cât și în limba română. Subiectele de tip cascadă vor stimula gândirea logică a participanților, obligându-i să raționeze, să analizeze datele și să tragă o concluzie, iar apoi să ia o decizie fie de explorare, fie de tratament. Subiectele vor fi corectate de medici rezidenți, iar primele 3 locuri vor fi premiate.
Departamentul de comunicare
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu