Centrul European pentru
Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) în parteneriat cu Asociația
pentru Dravet și Alte Epilepsii Rare si Inspectoratul Școlar al
Municipiului București, a demareat marți, 24 decembrie 2013, Proiectul
'ELEV ÎN CLASA I', proiect finanțat de Raiffeisen Bank.
Prin acest proiect ne propunem sa facilităm accesul la educație al
copiilor cu dizabilități, cu accent special pe categoria copiilor cu
epilepsie.Principalele obiective ale proiectului 'ELEV ÎN CLASA I' sunt:
— implementarea unui program pilot de consiliere a părinților de copii cu dizabilități/epilepsie pentru facilitarea accesului la învățământul primar,
— implementarea unui program de informare a cadrelor didactice din ciclul primar din București cu privire la problematica epilepsiei,
— implementarea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice fata de epilepsie in general, de demitizare a acestui tip de dizabilitate.
Pe parcursul a 6 luni, echipa CEDCD și Dravet România vor derula 100 de ședințe de consiliere a prinților de copii cu epilepsie pe linie de drepturi și suport psihologic, vor organiza 3 sesiuni de informare a aproximativ 100 de cadre didactice din ciclul primar privind prevenirea situațiilor de discriminare și modalitățile de intervenție în caz de criza epileptică și vor derula o campanie de informare în 20 de școli din București.
'Ne dorim ca acest proiect pilot să devină un model de bună practică pentru combaterea discriminării copiilor cu dizabilități pe linia accesului la educație. Ne dorim ca rezultatele acestui proiect să se constituie în premisele replicării sale la nivel regional și național, cu sprijinul actorilor publici și privați. Cred cu tărie faptul că numai prin absența discriminării și prin educație de calitate copiii cu epilepsie si copiii cu dizabilitați, în general, își pot atinge potențialul lor evolutiv așa cum prevede, de altfel, și Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități'.
Informații de background:
În România trăiesc aproximativ 72.000 de copii cu dizabilități, iar epilepsia afectează circa 23.000 de copii și adolescenți. În București sunt 6.364 copii cu dizabilități, cifra reală fiind mult mai mare, deoarece statistica reflectă exclusiv numărul copiilor înregistrați cu certificat de handicap. Epilepsia este în continuare un diagnostic înconjurat de mituri.
Cadrele didactice nu știu cum să reacționeze la o eventuală criză, iar părinții tipici se tem de felul în care expunerea la o astfel de situație le-ar afecta copii. Abuzurile și discriminările sunt un fapt cotidian.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu