La analiza organoleptică s-a evidențiat faptul că
ambele soiuri crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere, iar senzația de dulce a fost confirmată prin determinari fizico-chimice.
La analiza fizico-chimica s-a constatat că Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decat Jonathanul polonez, iar conținutul de substanță uscată solubilă și cenușă (care indică prezența mineralelor și a diverșilor compuși) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la Jonathanul polonez.
La soiul Golden, merele românești sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene și cu 14% față de cele turcești. De asemenea, substanța uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene și cu 5% față de cele turcești.
Consumul de mere este recomandat încă din antichitate, iar astăzi, pe baza studiilor științifice, există confirmarea acțiunii benefice a mărului: depurativ sangvin si antiseptic intestinal, stimuleaza activitatea enzimelor și înlesnește arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecțiile aparatului respirator; consumate seara au acțiune calmantă asupra sistemului nervos.
Se recomandă consumul de mere în cazuri de surmenaj fizic și psihic, anemie și obezitate, demineralizare. Merele au acțiune favorabilă în hipertensiunea arterială, iar prin concentrația de pectină consumul a doua mere pe zi asigură în bună măsură prevenția împotriva arterosclerozei și infarctului!
Studiul, comandat de Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare "Optimum Cibum", face parte dintr-un amplu program de cercetare și monitorizare a pieței agro-alimentare românești.
ACPA este singurul ONG din România axat pe închegarea într-un tot unitar a următoarelor misiuni: Prevenție și Informație Alimentară, Sănătate prin Educație Alimentară, Nutrițională și Fizică, Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorului.
Mihai Panait
Președinte
www.acparomania.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu