Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 6 iulie 2022

Spațiu pentru activități sociale, comunitare și culturale realizat la Reșița, prin Regio-POR 2014-2020

Municipiul Reșița a obținut finanțare pentru reabilitarea clădirii cunoscute sub numele de „Blocul Fetelor”, care va fi transformat într-un spațiu socio-cultural modern.

Clădirea în suprafață de peste

2.800 mp, împărțiți pe patru niveluri, va fi complet transformată până la finalul anul viitor, alături de spațiul verde din jur, în urma unei investiții de 6,2 milioane de lei, dintre care peste 6 milioane sunt fonduri nerambursabile. Contractul de finanțare a fost semnat la începutul acestei săptămâni de reprezentanții ADR Vest și cei ai Primăriei Municipiului Reșița.

La viitorul centru se vor organiza activități de recreere, de dezvoltare personală pentru adolescenți, ateliere (design 3D, bijuterii handmade, olărit, pictură, măști tradiționale, icoane, împletituri, cosmetice naturale, ceramică, gastronomie, muzicoterapie), se vor pune în scenă piese de teatru și se vor ține lecții deschise de astronomie.

În plus, centrul va beneficia de o sală multifuncțională, pentru vizionarea de filme/documentare, de o bibliotecă, în jurul căreia se va forma un club de lectură; dar și de o zonă pentru sport, unde se vor putea practica escaladă indoor, tenis de masa, biliard, fussball, air hochei și sah.

Viitorul centru va găzdui seminarii pe diferite teme (sănătate, mediu, reciclare etc.), activități de voluntariat, campanii de strângere de fonduri, jocuri de societate organizate pe grupe de vârste pentru copii și adulți și va avea propriul atelier de reparații de biciclete cu titlu gratuit.

Peste 300 de persoane vor beneficia în mod direct de investiție, în timp ce beneficiari indirecți vor fi aproape 8.000 de locuitori ai zonelor Lunca Pomostului și Mociur, dar și ceilalți locuitori ai Reșiței interesați de activitățile care se vor organiza aici.

Proiectul va fi implementat prin Axa prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, iar beneficiarul său este Primăria Municipiului Reșița.

La începutul acestei săptămâni, ADR Vest a mai semnat contracte de finanțare pentru un centru multifuncțional de servicii sociale şi educative, la Hunedoara; precum și pentru construirea unui centru social, la Timișoara. Valoarea totală a acestor trei proiecte este de aproximativ 16 milioane de lei.

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi: tel. 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu