Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 iulie 2022

Calendarul admiterii 2022 la Universitatea Politehnica Timișoara. Toate centrele de înscriere sunt deschise

Absolvenţii de liceu care au promovat bacalaureatul sunt aşteptaţi să se înscrie la Universitatea Politehnica Timişoara, cele 10 facultăţi ale acesteia asigurându-le candidaţilor pregătirea necesară pentru ocuparea, la absolvire, a unui job atractiv. Au început deja înscrierile online, pentru ciclul de licenţă, pe platforma

dedicată (https://admitere.upt.ro/), o versiune îmbunătăţită faţă de anul trecut, mai intuitivă şi cu o interfaţă mai prietenoasă, care permite candidaţilor să realizeze toţi paşii procesului de înscriere, iar din data de 6 iulie 2022, toate centrele de admitere sunt deschise, atât cele din facultăți, cât și cele zonale, cadre didactice și studenți ai UPT fiind prezenți acolo pentru a le oferi candidaților toate informațiile referitoare la înscriere.

Pentru facultăţile (domeniile) la care admiterea se face prin concurs de dosare, înscrierea candidaților se face până în 22 iulie online sau fizic în centrele de admitere din cadrul facultăților, iar între 6-8 iulie, 11-12 iulie și 18-19 iulie în centrele zonale de admitere din Arad, Deva, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Reșița și Târgu Jiu. Concursul de dosare va avea loc în 25 iulie, în aceeași zi urmând să fie afișate și rezultatele, după care urmează trei runde de confirmări, rezultatele finale fiind afișate în 29 iulie.

În cazul Facultății de Automatică și Calculatoare, unde se organizează concurs de admitere cu probe, înscrierile se pot face online până în 12 iulie, fizic în centrul de admitere din cadrul facultății în perioada 4-8 iulie și 11-12 iulie, sau fizic în centrele zonale de admitere în perioadele 6-8 iulie și 11-12 iulie. În 12 iulie se vor anunța rezulatetele evalării portofoliilor, în 14 iulie va avea loc concursul de admitere, rezultatele se vor afișa în aceeași zi, după care urmează cele trei runde de confirmări și afișarea rezultatelor finale în 21 iulie.

În cazul Facultății de Arhitectură și  Urbanism, unde se organizează, de asemenea, concurs de admitere cu probe, înscrierile se pot face până în 17 iulie online, în perioada 4-17 iulie fizic în centrul de admitere din cadrul facultății, sau în perioadele 6-8 iulie și 11-12 iulie în centrele zonale de admitere. Transmiterea portofoliilor se face online până în 17 iulie, iar rezultatele probei de portofoliu vor fi afișate în 19 iulie. Concursul de admitere va avea loc în 21-22 iulie, rezultatele se vor afișa în 23 iulie, iar după rundele de confirmări succesive, rezultatele finale vor fi afișate în 29 iulie.

Pentru forma de învăţământ la distanţă (ID) şi învăţământ frecvenţă redusă (IFR), înscrierile se fac online sau fizic în centrele de admitere din facultăți până în 22 iulie și fizic în centrele zonale de admitere în perioadele 6-8 iulie și 11-19 iulie. Concursul de dosare va avea loc în 25 iulie, tot atunci se vor afișa și rezultatele, iar după rundele de confirmări, rezultatele finale se vor afișa în 29 iulie.

Centrele zonale de admitere, care vor funcționa în perioadele menționate, între orele 9:00-16:00, sunt următoarele:

1.         Colegiul Național „Decebal” Deva, Intrarea dinspre strada Andrei Șaguna (0720-579219);

2.         Colegiul National Pedagogic „Ștefan Odobleja” Drobeta-Turnu Severin, str. Crişan, Nr. 48 (0720-579202);

3.         Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița, clădirea ciclului primar, bd. Al. I. Cuza, Nr.7 (0720-579223);

4.         Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Str. 1 Decembrie 1918, Nr. 25 (0720-579220);

5.         Colegiul Național „Mircea cel Bătrân" Râmnicu-Vâlcea, cod 240178 Str. Carol I, Nr. 41;          

6.         Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad, P-ţa. Margareta Bibici nr. 1.

Informaţii suplimentare despre admitere şi despre procesul de înscriere, precum şi tutoriale privind modul de completare a înscrierii online pot fi găsite pe site-ul Universităţii Politehnica Timişoara, în secţiunea dedicată admiterii (http://www.upt.ro/Upt-Timisoara_admitere_31_ro.html), pe platforma de înscriere (https://admitere.upt.ro/), pe pagina de Facebook a UPT (https://www.facebook.com/UPTimisoara) sau pot fi solicitate prin e-mail, la adresa admitere@upt.ro. Departament Comunicare si Imagine

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu