Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 15 iulie 2022

SPECIALIŞTII CPECA CARAȘ-SEVERIN, PREZENŢI LA BALKAN FEST


SPECIALIŞTII CPECA CARAȘ-SEVERIN, PREZENŢI LA BALKAN FEST - În perioada 15 - 17 iulie a.c., cu ocazia desfășurării “BALKAN FEST” organizat în localitatea Berzasca, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog desfășoară, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Caraș-Severin și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Caraș-Severin, activități de informare, sensibilizare și conștientizare a populației generale cu privire la efectele și riscurile consumului de alcool și droguri.

 

În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, desfășoară activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri, pe toată durata de desfășurare a BALKAN  FEST din localitatea BERZASCA.

 

Astfel, în vederea conştientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de droguri, în cadrul BALKAN  FEST, specialiști în prevenire și asistență ai Agenției Naționale Antidrog din cadrul CPECA Caraș-Severin, împreună cu voluntari instruiți în domeniu, implementează o serie de măsuri preventive, după cum urmează:

 

1. Aducerea la cunoștința organizatorilor a necesitații informării persoanelor străine participante la festival despre prevederile legale în domeniul drogurilor.

 

2. În incinta festivalului, va fi amplasat un infopoint, unde specialiștii și voluntarii antidrog vor oferi informații cu privire la serviciile acordate de Agenția Națională Antidrog, atât pe plan local, cât și la nivel național, dar şi informaţii referitoare la efectele negative și riscurile pe care le implică consumul de substanțe psihoactive.

 

3. De asemenea, vor avea loc demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea unor ochelari speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool – o concentraţie de aproximativ 0,8 la mie în aerul expirat, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.

 

4. Totodată, pe toată durata festivaului, va fi disponibilă consilierea de specialitate pentru participanții la festival, care pot accesa, cu ajutorul codului QR pus la dispoziție de specialiștii și voluntarii antidrog, site-ul Agenției Naționale Antidrog, www.infodrog.ro, unde vor găsi informaţii şi cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situaţii de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice şi activităţile tip suport şi bune practici.

 

Reamintim faptul că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă gratuit, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin vor transmite atât părinţilor, cât şi tinerilor o serie de recomandări:

 

↪️Părinţii sunt sfătuiţi să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la semne ale consumului, la modificări de comportament şi dispoziţie, să acorde o atenţie sporită anturajului copilului lor, să găsească activităţi comune, să comunice eficient pentru a le oferi copiilor lor un sprijin real în a face faţă tentaţiilor la care sunt expuşi.

↪️Tinerii sunt rugaţi să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de droguri, să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.

↪️Totodată, le recomandăm să aibă grijă de propria băutură, să nu bea din sticle desfăcute, să nu lase necunoscuţii să le prepare sau să le aducă băutura.

↪️O altă recomandare importantă este să aibă grijă cu cine se împrietenesc. Se poate întâmpla chiar să li se impună condiția să fumeze, să consume alcool sau alte droguri ilegale, pentru a intra într-un grup. Este important ca tinerii să înveţe, în astfel de situaţii să spună NU, politicos, dar ferm, pentru a nu îşi pune în pericol sănătatea.

 

În cazul unor situaţii deosebite, îndrumăm populaţia să apeleze Tel. verde: 0 800 8 700 700, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin la punctul de informare din festival sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.

 

Atragem atenţia că alcoolul şi celelalte droguri dau dependenţă şi nu rezolvă problemele, ci le agravează!

 

CENTRUL  DE  PREVENIRE,  EVALUAERE  ȘI  CONSILIERE  ANTIDROG 

CARAȘ-SEVERIN


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu