Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 21 iulie 2022

Şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU)

 

La solicitarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU) în cadrul unei şedinţe extraordinare, desfăşurată astăzi, 21 iulie 2022, la sediul Palatului administrativ, în scopul dispunerii măsurilor

şi acţiunilor specifice prevenirii și combaterii efectelor cauzate de caniculă și secetă, protejării populației, în special a persoanelor vulnerabile, precum și pentru gestionarea altor situații de urgență.

Potrivit ANM, pe parcursul următoarelor zile valul de căldură se va intensifica, vor fi înregistrate valori termice de 38...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Prefectul județului Caraș-Severin a solicitat instituțiilor implicate să acționeze conform Planului de măsuri privind prevenirea şi atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei (caniculă) la nivelul județului Caraș-Severin aprobat în cadrul CJSU, dar și să sprijine autoritățile locale în derularea acțiunilor de protecție a populației.  

Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de persoane căzute în stradă, lipotimii, deshidratări sau persoane decedate din cauza caniculei. Serviciul Județean de Ambulanță a suplimentatat efectivele pentru a putea oferi ajutor în cazul unor urgențe generate de expunerea la temperaturi ridicate.

La momentul actual funcționează în județ un număr de 11 punct de prim-ajutor, în Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Anina.

În ceea ce privește zonele forestiere și, în special, cele frecventate de turiști, prefectul județului Caraș-Severin a solicitat Direcției Silvice să dispună monitorizarea acestora de către personalul ocoalelor silvice, astfel încât să poată fi evitat riscul apariției unor incendii de pădure.

Planul privind prevenirea și atenuarea efectelor caniculei, care conține prezentarea detaliată a măsurilor ce revin instituțiilor cu atribuții, precum și recomandările adresate populației pentru a fi în siguranță, poate fi consultat accesând acest link: https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.  

Cancelaria Prefectului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu