Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 21 iulie 2022

Mozaicul, adus din nou în atenție de studenții UPT în cadrul „Competiției Culorilor Mapei”

 

„Competiția Culorilor Mapei” a revenit la Universitatea Politehnica Timișoara, unde studenții din anul I și II ai Facultății de Arhitectură și Urbanism, specializarea Mobilier și Amenajări Interioare, provocați de Mapei România, au participat la un inedit concurs de tablouri mozaic, menit să le stimuleze talentul. Studenții au dat dovadă de multă creativitate, fiind îmbinate spectaculos atât plăcile, formele, cât și culorile.

Fiecare student a avut de realizat

un tablou mozaic de dimensiunea 60x60 cm, folosind adezivi si chiturile colorate Mapei pentru placări ceramice și din piatră naturală. Tema din acest an a purtat denumirea „Microunivers, detalii văzute sub lupă”, lucrările fiind realizate sub coordonarea cadrelor didactice as.dr.arh. Irina Mohora, ș.l.dr.arh. Anghel Andreea, ș.l.dr.arh. Otilia Tudoran, as.dr.arh. Alex Botici, conf.dr.arh. Camil Milincu, drd.arh. Cristi Ciobanu și conf.dr.arh. Andrei Racolța.

Cele 26 de lucrări realizate în cadrul acestui concurs au fost expuse în Holul Central al Bibliotecii UPT, iar vernisajul expoziției precum și acordarea de diplome și premii pentru cele mai reușite lucrări au avut loc miercuri, 20 iulie 2022. Lucrările vor rămâne expuse până în luna septembrie.

Toți studentii au primit din partea organizatorilor diplome de participare precum și asigurarea că lucrările lor vor fi promovate în continuare de către Mapei România. Cele mai atent realizate, care s-au încadrat și în tematica solicitată și care s-au remarcat prin minuțiozitate, prin design și prin alegerea potrivită a culorilor și a tehnicii de execuție au fost premiați:

Premiul I - Irina Pralea;

Premiul II - Alexia Smerea;

Premiul III - Andra Năsui.

Andreea Anghel, din partea Facultății de Arhitectură și Urbanism a UPT a apreciat munca intensă și susținută a studenților, derulată într-un interval scurt de timp (11 - 18 iulie), dar și rezultatele, mai bune decât cele de la prima ediție, în timp ce Cosmin Judea, din partea Mapei România, i-a felicitat pe studenți pentru lucrările deosebite, subliniind faptul că realizarea lucrărilor poate fi și o utilă pregătire, ce poate fi aplicată și ulterior, în viitoarea meserie. Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu