Instrumentul dezvoltat de Comisia Europeana, prin care cei interesati pot sa afle costurile trimiterii unui colet in si din orice stat din Uniunea Europeana, este disponibil acum si in limba romana. Astfel, utilizatorii pot afla din aplicatia disponibila aici cat ii costa sa trimita un colet intern sau transfrontalier pe teritoriul UE, in functie de tipul si greutatea acestuia, avand acces la tarifele practicate de furnizorii activi pe piata serviciilor postale la nivel national care au obligatia de raporta aceste tarife.
Aplicatia de verificare a tarifelor pentru livrarea de colete
Aplicatia a fost
dezvoltata ca urmare a aplicarii Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontaliera de colete, adoptat de Parlamentul si Consiliul European in 2018 pentru a incuraja concurenta prin cresterea gradului de transparenta a tarifelor acestor servicii.Regulamentul impune ca furnizorii cu 50 sau mai multi angajati, precum si furnizorii stabiliti in mai mult de o tara din UE, sa ofere autoritatii nationale de reglementare din tara lor tarifele interne si transfrontaliere pentru pana la 15 servicii de baza de livrare a coletelor (in anumite cazuri, este posibil ca autoritatile de reglementare sa fi folosit un prag de 25 de angajati pentru a tine cont de anumite conditii din tara lor). In cazul Romaniei pragul stabilit impune ca furnizorii cu peste 50 de angajati, precum si cei stabiliti in mai mult de o tara UE, sa transmita tarifele pentru serviciile prevazute de Regulament. Pe baza raportarilor autoritatilor nationale, Comisia Europeana centralizeaza si publica tarifele practicate de furnizori in aplicatia destinata utilizatorilor de servicii postale din intreaga Uniune.
Informatiile despre tarifele practicate sunt valabile incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, nu includ TVA si sunt actualizate in fiecare an la 31 martie, tarifele publicate fiind raportate in moneda locala si in euro. Cursul de schimb aplicat de Banca Centrala Europeana la 31 martie este utilizat pentru conversia in euro.
Atentie! Tariful afisat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite conditii si restrictii. In multe cazuri, caracteristicile unui serviciu de livrare de colete pot diferi de la un furnizor la altul.
Regulamentul privind serviciile de livrare transfrontaliera de colete
Regulamentul adoptat de Parlamentul European si Consiliul, ce poate fi consultat aici, se aplica incepand cu 22 mai 2018 si contribuie la mai buna functionare a pietelor, asigurand o supraveghere mai eficienta si mai coerenta a pietelor de colete. Aplicarea Regulamentului urmareste cresterea transparentei tarifelor, in vederea reducerii diferentelor tarifare nejustificate precum si a tarifelor platite de persoanele fizice si de intreprinderile mici si mijlocii, in special cele aflate in zonele izolate sau slab populate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu