Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 19 octombrie 2021

The Future of Mobility. Prima dintr-o serie de conferințe dedicate științei și tehnologiei

 

În noul secol al existenței sale, Universitatea Politehnica Timișoara a demarat o serie de conferințe pe teme de știință și tehnologie, prima dintre acestea, având ca temă „The Future of Mobility - ZF Perspective”, fiind organizată luni, 18 octombrie 2021, cu ocazia vizitei  lui Dirk Adamczyk, Senior Vice President Engineering, și a lui Dirk Walliser, Senior Vice President Corporate Research & Development, ZF Group, în România. Evenimentul a fost găzduit de Biblioteca UPT, cu o prezență fizică redusă, dar lărgită în mediul virtual, în special cadre didactice, cercetători și studenți din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

În debutul

conferinței, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a făcut o scurtă prezentare a instituției pe care o conduce subliniind faptul că primul secol de existență a fost bazat pe o legătură strânsă cu industria, încă de la înființare. De altfel, primul buget al Școlii Politehnice timișorene a avut o componentă substanțială din partea întreprinderilor din oraș. Colaborarea cu mediul economic a fost foarte bună în toată această perioadă, iar în prezent se dezvoltă și mai mult, în special pe linie de cercetare-dezvoltare-inovare și tehnologii de avangardă.

Rectorul UPT a declarat că „Având în vedere dinamica domeniului, și numai a celui auto, ci a tuturor domeniilor inginerești, cu o schimbare mult mai mare pe zonele de IT, automotive și cele similare, e de interes pentru universitatea noastră de a ști și a avea niște repere despre cum să dezvoltăm activitatea în raport cu ceea ce se va întâmpla în piață. În acest sens, e important pentru noi punctul de de vedere al unei companii partenere despre ceea ce se întâmplă la ora actuală și ce se va întâmpla în următoarea perioadă în domeniul automotive.”

În cadrul prezentării sale, Dirk Adamczyk, Senior Vice President Engineering, ZF Group, a prezentat viziunea sa în ceea ce privește dezvoltarea viitoare a domeniului automotive, soluțiile inteligente de e-mobility, viitorul mașinilor electrice, vehicule autonome, subliniind faptul că niciodată nu a fost mai interesant și mai provocator să fii inginer. Referitor la colaborarea cu UPT, oaspetele a declarat că „Investim mult în domeniul tehnologiei e-mobility, pentru generațiile viitoare de mobilitate, iar interesele universității și ale noastre coincid din punct de vedere tehnologic. Interesul este de a crește și a ne dezvolta împreună, să atragem studenții talentați și pasionați de aici pentru proiectele noastre de viitor în domenii cum sunt electronica și dezvoltarea de software. Studenții de aici sunt bine pregătiți astfel că pregătim oferte de colaborare în aceste domenii. Viitorul mobilității este electric, este bazat pe software, vehiculele viitorului au funcțiile bazate pe software și conducere autonomă, din ce în ce mai multe automatizări, aceasta este tendința la ora actuală”.

Reprezentantul ZF Group în România, dr.ing. Sever Scridon, Managing Director, a subliniat faptul că „Parteneriatul între ZF Group și UPT a existat și până acum, acum doar trecem într-o nouă etapă, Universitatea Politehnica Timișoara este un partener de încredere, care asigură, pe lângă resursele umane necesare nouă, un potențial de dezvoltare pe proiecte de cercetare de înaltă calitate și sperăm că prin acest eveniment arătăm și ceea ce dorim să dezvoltăm în locația din Timișoara.”

În încheierea evenimentului, reprezentanții ZF Group, alături de cei ai conducerii UPT, au vizitat câteva dintre laboratoarele facultăților de Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, Electrotehnică și Electroenergetică, Mecanică, din cadrul Universității Politehnica Timișoara, și au purtat discuții cu colectivele de cercetare din cadrul UPT care lucrează pe proiecte în domeniile automotive și e-mobility.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu