Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 2 octombrie 2021

Primul raport privind formarea profesională în domeniul E2R, publicat de UPT

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a publicat primele rezultate obținute în cadrul proiectului european Train2Validate, care are ca scop certificarea profesională a calificărilor de validator și  facilitator în metoda „ușor de citit” (easy-to-read / E2R). Rezultatele vizează  situația validatorilor și facilitatorilor E2R în Europa și au fost obținute în urma prelucrării a 337 de răspunsuri la un chestionar adresat validatorilor și facilitatorilor în metoda E2R din cele 5 țări participante la proiect (Germania, Italia, România, Slovenia și Spania).

Rezultatele relevă că două treimi din totalul repondenților au o anumită formare în E2R cu toate că nu există programe oficiale de formare, principalii furnizori ai acestor activități de formare fiind în general voluntari și organizații non-profit. De asemenea, aproximativ 60% din repondenți ar fi interesați să urmeze un curs de formare și în alte arii ale metodei E2R. Aceste informații sunt în concordanță cu răspunsurile privind o posibilă formare oficială și certificată în E2R: 70% consideră că au nevoie de competențe și cunoștințe mai bune, 78% ar urma astfel de programe de formare profesională, iar  90% ar recomanda aceste programe semenilor lor. Aceste rezultate validează obiectivul principal al proiectului Train2Validate, care constă în crearea unui program de formare profesională a validatorilor și  facilitatorilor E2R, certificat la nivel european.

Rezultatele, publicate în raportul „Cadru comun de referință și bune practici privind validarea în Europa”, vizează, de asemenea, normele, procedurile și strategiile de lucru în procesul de validare și facilitare, precum și cunoștințele, competențele și abilitățile necesare validatorilor și formatorilor E2R. Raportul, redactat în limba engleză, poate fi consultat în întregime aici.

Rezultatele in extenso obținute în această primă etapă a proiectului vor fi publicate într-un volum colectiv, care va contribui semnificativ la diseminarea informațiilor și la schimbul de cunoștințe  într-un domeniu de prioritate europeană.

Aceste rezultate au făcut posibilă identificarea cunoștințelor, competențelor și abilităților necesare validatorilor și facilitatorilor în metoda E2R, pe baza cărora partenerii de proiect vor elabora, în etapa imediat următoare a proiectului, grile specifice de competențe pentru aceste două noi calificări profesionale. Grilele de competențe vor fi prezentate public în cadrul celei de-a doua conferințe de proiect, care va avea loc în luna octombrie la Madrid.

Echipa de cercetare a Universității Politehnica Timișoara este coordonată de prof. univ. dr. Daniel Dejica-Carțiș și este alcătuită din conf. univ. dr. Simona Șimon, conf. univ. dr. Marcela Fărcașiu și lect. univ. dr. Annamaria Kilyeni, din cadrul Departamentului de Comunicare și Limbi Străine, Facultatea de Științe ale Comunicării.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu