Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 21 octombrie 2021

EDUCAȚIE RUTIERĂ - MODELAREA FACTORULUI UMAN PRIN RESPONSABILIZAREA PARTICIPANȚILOR LA TRAFIC PENTRU CREȘTEREA GRADULUI DE SIGURANȚĂ RUTIERĂ

 

Proiectul „Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră”, demarat de Poliția Română,  a început la data de 1 iulie 2020 şi se va încheia la 30 iunie 2023.  Scopul proiectului este ca România să devină o ţară mai sigură din punct de vedere al traficului rutier, prin

reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.

La nivelul județului Caraș-Severin principala cauză generatoare de accidente rutiere din acest an rămâne nerespectarea regimului legal de viteză. 66 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 5 persoane, rănirea gravă a 7 persoane și rănirea ușoară a altor 95 s-au în primele 9 luni, pe fondul depășirii regimului legal de viteză și neadaptării vitezei la condițiile de trafic și de drum.

Următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere în Caraș-Severin sunt neacordarea priorității de trecere vehiculelor și faptul că șoferii au avut în timpul conducerii autovehiculelor, alte preocupări de natură a le distrage în mod periculos atenția. Pe fondul acestor încălcări ale normelor rutiere s-au înregistrat 31, respectiv 27 de accidente rutiere.

Obiectivul general al acestei campanii este creșterea gradului de siguranță rutieră prin informarea și responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte, fără excepție: șoferi, motocicliști, bicicliști, dar și pietoni.

Prin activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect, se dorește ca un număr cât mai mare din populația României să conștientizeze pericolele din trafic la care se expun dacă încalcă regulile de circulație și acest fapt să-i determine să respecte normele rutiere, dar şi să aplice constant măsurile de siguranță impuse.

Un factor determinant în reducerea numărului accidentelor rutiere îl reprezintă conştientizarea pe termen lung a importanţei cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, conduită ce se naşte şi se dezvoltă prin activităţi educative, începând de la vârste fragede.

Consecinţa concretă, în urma desfăşurării acestei campanii, este ca numărul deceselor şi al rănirilor grave, rezultate din accidentele rutiere produse pe şoselele din ţara noastră, să scadă considerabil, prin creşterea gradului de conştientizare a participanţilor la trafic cu privire la importanţa pe care o are respectarea măsurilor de siguranţă rutieră.

În cadrul acestei campanii, polițiștii rutieri cărășeni desfășoară în continuare activități preventive și de informare a tuturor categoriilor de participanți la trafic, a cetățenilor, a cursanților școlilor de șoferi, a elevilor și a studenților, pentru conștientizarea acestora în vederea adoptării unui comportament responsabil pe drumurile publice.

 

Respectați regulile de circulație rutieră, pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic:

-Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic!
-Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
-Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
-Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice!
-Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
-Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
-Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!

-Nu utilizați telefoanele mobile în timpul conducerii, cu excepția opțiunii ”mâini libere ”!
-Nu lăsați liber în timpul conducerii volanul, ghidonul sau maneta de comandă a autovehiculului!
-Nu utilizați sistemele de sonorizare ale autovehiculului la intensitate ridicată, astfel încât siguranța dumneavoastră sau a celorlalți participanți să fie afectată!

-Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

nainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!

-Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

-Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!

-La primele semne de oboseală opriţi într-un loc sigur şi odihniţi-vă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu