Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 2 aprilie 2021

Administrațiile vamale din România și Moldova consolidează cooperarea transfrontalieră

Autoritățile vamale din România și Republica Moldova au convenit asupra unui set de acțiuni menite să consolideze cooperarea transfrontalieră între cele două state. Măsurile au fost discutate în cadrul întrevederii dintre directorul general al Direcției Generale a Vămilor - Agenția Națională de Administrare Fiscală, domnul Marcel Simion Mutescu, și directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, domnul Sergiu Burduja. Ședința s-a desfășurat la Chișinău, cu participarea domnului Bogdan Ionel Floricel, secretar general adjunct al ANAF.

            Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii au fost

implementarea și actualizarea Planului de colaborare bilaterală, reabilitarea infrastructurii celor mai tranzitate posturi vamale, Conceptul privind procedurile de vămuire comună și intensificarea măsurilor de protecție la frontieră împotriva COVID-19.

            În cadrul discuțiilor, oficialii au evaluat rezultatele implementării Planului de cooperare dintre cele două autorități și au convenit asupra completării acestuia în concordanță cu necesitățile actuale. În acest context, se preconizează ca părțile să dezvolte noi mecanisme de schimb a informațiilor, astfel încât să fie asigurată operativitatea comunicării în vederea prevenirii eventualelor fraude vamale.

            Un alt subiect discutat în cadrul ședinței bilaterale l-a constituit stadiul de implementare a proiectului major de investiții ce vizează reabilitarea și modernizarea punctelor de trecere ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Giurgiulești”. Astfel că, în contextul demarării în scurt timp a lucrărilor de reconstrucție la postul vamal Sculeni, a fost propusă redirecționarea traficului spre punctul de trecere al frontierei Lipcani-Rădăuți Prut.

            La final, părțile au semnat și un Plan de acțiuni în scopul intensificării măsurilor de protecție la frontieră împotriva COVID-19, dar și în vederea fluidizării traficului de Sărbătorile Pascale, în cazul în care se va înregistra un număr mai mare al mijloacelor de transport la intrare sau ieșire din țară. 

            Domnul Marcel Mutescu, directorul Direcției Generale a Vămilor, a apreciat buna colaborare pe care Vama Română o are cu Vama Republicii Moldova, exprimându-și întreaga deschidere pentru continuarea relațiilor de parteneriat dezvoltate de-a lungul timpului. Reprezentanții celor două autorități au reiterat angajamentul privind unificarea eforturilor în vederea intensificării interacțiunii în procesul de vămuire, care va permite facilitarea comerțului, fluidizarea traficului, precum și securizarea frontierei.

 

 

 

Serviciul comunicare, relații publice și mass media

           


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu