Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 4 iulie 2020

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Internaționale a Cooperației


 „Sărbătorim astăzi un segment de activitate cu o tradiție îndelungată în țara noastră, sectorul cooperației.Marcată de aproape
100 de ani în prima sâmbătă a lunii iulie, la inițiativa Alianței Cooperatiste Internaționale, Ziua Internațională a Cooperației a fost înscrisă din 1995 și în calendarul de acțiuni oficiale al Organizației Națiunilor Unite –în fapt, o recunoaștere a rolului pe care organizațiile cooperatiste îl joacă în dezvoltarea economică, socială și culturală.
         În România, cooperația meșteșugărească a devenit o alternativă socio-economică importantă pentru comunitățile din locații considerate neprofitabile de către firmele private, dar, în același timp, reprezintă un bun exemplu de adaptare la cerințele pieței și la nevoile oamenilor. Pe lângă activitățile desfășurate în producția de bunuri industriale, de larg consum și în zona de servicii pentru populație și pentru agenți economici, sectorul cooperației meșteșugărești desfășoară și o intensă activitate de formare profesională, benefică prin faptul că asigură pregătirea forței de muncă în funcție de cerințele zonei de activitate, precum și continuitate în păstrarea unor meserii tradiționale. Și, nu în ultimul rând, este de apreciat rolul de responsabilitate socială pe care acest sector îl are pe piața muncii, prin faptul că, prin specificul activităților,le oferă și multora dintre persoanele cu dizabilități șansa unui loc de muncă stabil.
         Pentru toate aceste beneficii, consider că avem nevoie să punem în valoare mai eficient potențialul sectorului cooperației și să-l ajutăm să depășească dificultățile provocate de restrângerea activității din cauza pandemiei. Acesta este și motivul pentru care la nivelul Guvernului am decis să includem și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, inclusiv societățile cooperative, în categoria beneficiarilor Programului IMM Invest România.
         Încurajez dezvoltarea acestui sector în România ca forță activă a economiei naționale și mă alătur inițiativei ONU de anul acesta de a marca Ziua Internațională a Cooperației sub tema ”Cooperativele pentru acțiune climatică”, în linie cu obiectivul de acțiune împotriva schimbărilor climatice din cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în cadrul ONU. Sănătatea planetei, esențială pentru sănătatea și chiar viața noastră, depinde de acțiunile tuturor celor implicați în activități economice.
         Felicit societățile cooperatiste, cooperatorii meșteșugari și pe toți cei care lucrează în acest sector pentru contribuția pe care o au, prin munca lor, la dezvoltarea socio-economică a multor comunități din România și îi asigur de sprijin din partea Guvernului pe care îl conduc.
         Vă urez succes în continuare!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu