Suntem în plin sezon estival şi mulţi cetăţeni români aleg să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării sau să se întoarcă acasă pentru a petrece împreună cu familia, motiv pentru care, în perioada următoare, se prefigurează o creştere a numărului de persoane şi mijloace de transport care tranzitează punctele de trecere a frontierei, în special la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria.
În acest an, particularitatea sezonului estival o reprezintă măsurile dispuse la nivel naţional pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, care au impus adaptarea misiunilor proprii, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de
competenţă prin gestionarea situaţiei operative.
Se menţin măsurile dispuse pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, prin realizarea unui control riguros la trecerea frontierei, precum şi prin prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere în zona de competentă, după cum urmează:
suplimentarea personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul de frontieră, aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră acţionează zilnic la nivelul întregii ţări, fiind prezenţi atât în punctele de trecere a frontierei cât şi în zona de frontieră - 30 km interior de la linia de frontieră;
folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de valorile de trafic, se vor crea fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz;
echipaje comune formate din poliţişti de frontieră, jandarmi şi poliţişti desfăşoară acţiuni pentru asigurarea segmentului de ordine şi siguranţă publică în zona de frontieră;
reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Română menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor masuri comune pentru fluidizarea traficului la graniţele României.
Recomandări:
Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional, care sunt operaţionale şi funcţionează în regim permanent, astfel încât să se evite apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.
La graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei - 10 în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, conform categoriilor specifice fiecărui punct şi unul pentru lucrătorii transfrontalieri, astfel:
P.T.F. Petea - judeţul Satu Mare
P.T.F. Urziceni - judeţul Satu Mare
P.T.F. Valea lui Mihai - judeţul Bihor
P.T.F. Borş - judeţul Bihor
P.T.F. Vărşand - judeţul Arad
P.T.F. Turnu - judeţul Arad
P.T.F. Nădlac I - judeţul Arad
P.T.F. Nădlac II - judeţul Arad
P.T.F. Salonta - judeţul Bihor
P.T.F. Cenad - judeţul Timiş,
P.T.F. Săcuieni - judeţul Bihor (pentru lucrătorii transfrontalieri)
La graniţa cu Bulgaria sunt operaţionale 9 puncte de trecere a frontierei după cum urmează:
P.T.F. Giurgiu - judeţul Giurgiu
P.T.F. Vama Veche - judeţul Constanţa
P.T.F. Ostrov - judeţul Constanţa
P.T.F. Negru Vodă - judeţul Constanţa
P.T.F. Calafat - judeţul Dolj
P.T.F. Turnu Măgurele - judeţul Teleorman
P.T.F. Zimnicea - judeţul Teleorman
P.T.F. Călăraşi - judeţul Călăraşi
P.T.F. Bechet - judeţul Dolj (doar pentru transportul de marfă)
În această perioadă, la frontiera cu Bulgaria, autorităţile statului vecin, pe lângă controlul specific de frontieră, mai verifică şi dacă şoferii au achitat amenzile rutiere aplicate pe teritoriul R Bulgaria, fapt ce duce la creşterea timpilor de aşteptare independent de activităţile poliţiştilor de frontieră români.
Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional de persoane şi mărfuri se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
De asemenea, se menţine în continuare măsura interzicerii intrării pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini din state Non-UE, respectiv care nu aparţin spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, precum şi apatrizilor, cu excepţiile prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Recomandări călătorie minori
Având în vedere faptul că, în perioada vacanţei de vară, mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, precum şi faptul că se întâlnesc situaţii în care minorilor li se întrerupe călătoria ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale, recomandăm părinţilor ca înainte de plecare să consulte care sunt condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. Acestea se regăsesc pe site-ul instituţiei la: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html
Acţiuni pentru siguranţa cetăţenilor, pe litoralul Mării Negre şi în Delta Dunării:
În Delta Dunării şi la Marea Neagră, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, acţionează permanent pentru supravegherea şi controlul frontierei maritime şi fluviale, dar şi pentru combaterea migraţiei ilegale, contrabandei, exploatării ilegale a resurselor minerale şi biologice şi poluării deliberate a mediului acvatic.
În acelaşi timp, se acordă atenţie deosebită controlului navelor şi al ambarcaţiunilor, căutării şi salvării vieţilor omeneşti pe mare (misiuni de tip "search and rescue"), protecţiei obiectivelor aflate în zona de competenţă, respectării normelor privind ordinea şi siguranţa navigaţiei în zona de competenţă etc.
De asemenea, atragem atenţia persoanelor care-şi vor petrece concediul pe litoral să nu se aventureze la distanţă mare de ţărm şi să nu utilizeze ambarcaţii neadecvate pentru navigaţie, în special când vremea este nefavorabilă. În situaţii de urgenţă pe mare, recomandăm cetăţenilor să solicite sprijinul autorităţilor, apelând numărul de urgenţă "112".
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu