Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 4 iunie 2018

Timișoara vrea să joace în liga mare a maratoanelor. S-a încheiat prima ediție a UVT Liberty Marathon. Au luat startul participanți din 10 țări


Sâmbătă, 2 iunie, s-a tras linie peste un eveniment care își propune să contribuie la imaginea Timișoarei ca oraș dinamic, UVT Liberty Marathon. Timișoara, prin tot ceea ce reprezintă ea, merită un eveniment internațional de referință în domeniul sportului, așa cum există deja în Londra, Paris, Roma și multe alte orașe respectabile.


Aflat la prima ediție, dar cu ambiții mari de a deveni un reper internațional și un vector pozitiv al brandului de oraș și de țară, Liberty Marathon a numărat peste 1200 de înscriși la toate probele, inclusiv copii.În condiții de alergare aproape ideale, concurenții și-au pus sâmbătă determinarea și rezistența la încercare pentru a demonstra că orice cursăîncepeîn interior și se câștigă mai întâi cu mintea.

Universitatea înțelege disconfortul creat în trafic de restricțiile impuse de maraton. Instituția a preconizat că vor exista dificultăți, astfel că a programat evenimentul într-o zi nelucrătoare, a creat un traseu cu porțiuni în zonele pietonale și a anunțat din timp restricțiile din trafic. Instituția speră să găsească înțelegere în rândul timișorenilor față de situațiile asupra cărora nu are un control. Timișoara merită fără dar și poate un eveniment de nivelul la care UVT Liberty Marathonîși propune să ajungă, similar cu ce se întâmplă în marile orașe ale lumii, și va face de fiecare dată tot ceea ce îi stă în putință pentru a reduce impactul asupra traficului, în limitele responsabilităților sale.

Singura campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diță, a dat startul competiției și a alergat în cursa de 8.4 km. Cel mai bun timp a fost realizat de Sorin Mîneran, din Ineu, 02:37:09, la masculin, respectiv Mihaela Maria Cioveie, din Târgu Jiu, cu timpul de 03:30:20, la feminin.

UVT Liberty Marathon s-a bucurat de o prezență internațională. Au ales să ia startul în cursă alegători din 10 țări, precum Mare Britanie, Franța, Italia, Spania și Austria.

Viziunea UVT este ca în 2021, când Timișoara va fi CapitalăCulturalăEuropeană, maratonul să devină un eveniment internațional de referință pentru iubitorii acestui sport.Atmosfera dată de entuziasmul participanților, cât și prezența internațională consistentă încă de la prima ediție, ne îndreptățește în a considera că evenimentul va aduce un câștig de imagine considerabil orașului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu