Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 iunie 2018

O Europă pentru toţi – EDF s-a reunit în Lituania pentru a cere un standard decent de viaţă pentru toate persoanele cu dizabilităţi din Europa

Mişcarea europeană a persoanelor cu dizabilităţi s-a reunit în Lituania pentru a solicita un standard decent de viaţă pentru toate persoanele cu handicap din Europa. Aceasta cere ca ,,nimic despre noi, făra noi” să devină realitate.

Adunarea Generală a Forumului european pentru persoanele cu dizabilităţi (EDF)  a avut loc la Vilnius, Lituania, în zilele de 26 şi 27 mai, organizată şi găzduită de EDF şi de Forumul lituanian pentru persoanele cu dizabilităţi. Adunarea a reunit peste 150 de delegaţi din toată Europa, în Vilnius, Lituania, în acest weekend. Concluzia a fost clară: autorităţile europene şi naţionale trebuie să facă mai mult pentru a implica în mod semnificativ persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile care le reprezintă.

Adunarea a început cu un apel puternic la participarea politică a persoanelor cu dizabilităţi la alegerile europene. Toate persoanele cu handicap ar trebui să aibă dreptul de a vota şi ar trebui să poată vota. Persoanele cu dizabilităţi ar trebui să fie alegători şi să fie aleşi, pentru a se asigura că problemele lor sunt esenţiale pentru procesul decizional politic din Europa.

Yannis Vardakastanis, preşedintele Forumului european pentru persoanele cu dizabilităţi, a declarat:
,,Trebuie să votăm. Trebuie să păstrăm proiectul european în mâinile noastre. Persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor trebuie să voteze. Candidaţii cu dizabilităţi trebuie să candideze pentru alegeri.”

Adunarea Generală a inclus o întâlnire între Forumul european pentru persoane cu dizabilităţi, Forumul lituanian pentru persoane cu dizabilităţi şi autorităţile naţionale; o conferinţă cu privire la punerea în aplicare a directivei privind accesibilitatea site-urilor web şi discuţiile privind evaluarea handicapului, pilonul european al drepturilor sociale, viitorul fondurilor structurale europene şi Actul european privind accesibilitatea.

Membrii EDF au avut, de asemenea, ocazia de a discuta cu raportorul Comitetului CRPD, Stig Langvad, cu privire la redactarea comentariului general nr. 7 şi au subliniat necesitatea ca organizaţiile persoanelor cu handicap să fie implicate pe deplin şi să fie consultate îndeaproape în toate spaţiile de luare a deciziilor publice în condiţii de egalitate cu ceilalţi.

În data de 25 mai, Forumul european pentru persoanele cu handicap şi Forumul lituanian pentru persoanele cu handicap s-au întâlnit cu Linas Kukuraitis, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale din Lituania. A avut loc o discuţie amplă despre punerea în aplicare a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu handicap.

Yannis Vardakastanis, preşedintele EDF, a subliniat importanţa implicării organizaţiilor persoanelor cu handicap în toate aspectele legate de punerea în aplicare şi monitorizarea Convenţiei. S-a discutat, de asemenea, despre importanţa consolidării capacităţii mişcărilor naţionale ale persoanelor cu dizabilităţi şi a asigurării cooperării între organizaţiile persoanelor cu handicap din întreaga Europă.

,,Ţările trebuie să asigure un sprijin adecvat pentru mişcarea naţională a persoanelor cu dizabilităţi. Aceasta este o obligaţie esenţială de a pune pe deplin în aplicare Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap”, a afirmat Yannis Vardakastanis.

Delegaţii au discutat despre directiva privind accesibilitatea site-urilor web cu Marco Marsella, şeful unităţii G3 în cadrul Direcţiei Generale pentru Comunicaţii, Conţinut şi Tehnologie al Comisiei Europene şi Shadi Abou-Zahra, specialist în tehnologia şi strategia Iniţiativei privind accesibilitatea conţinutului web din cadrul Consorţiului World Wide Web.

Reuniunea a fost precedată de o declaraţie a comisarului Mariya Gabriel, comisarul european responsabil pentru economia si societatea digitale, care a evidenţiat importanţa acestei directive privind crearea de tehnologii digitale incluzive.

Marco Marsella a insistat asupra importanţei implicării tuturor părţilor interesate în transpunerea directivei în legislaţia naţională. El i-a asigurat pe delegaţi că Comisia Europeană va revizui cu atenţie legile naţionale şi le va contesta dacă acestea nu sunt în conformitate cu spiritul şi litera directivei.

Shadi Abou-Zahra a subliniat că nu doar site-urile trebuie să fie accesibile, ci şi instrumentele folosite pentru a le crea.

Alejandro Moledo a concluzionat că ,,organizaţiile persoanelor cu handicap trebuie să acţioneze acum pentru a se asigura că directiva este transpusă corect. Trebuie să contactăm guvernele şi să cerem să fim implicaţi pe deplin.”

Studii de caz din Danemarca, Slovenia, Spania şi Lituania au evidenţiat faptul că implicarea organizaţiilor persoanelor cu handicap este necesară pentru ca procesul de transpunere să fie mai uşor, mai eficient şi mai rentabil pentru guvernele naţionale. De asemenea, ei şi-au explicat acţiunile de susţinere până în prezent, pentru a se asigura că directiva a fost transpusă în cel mai ambiţios mod posibil, inclusiv cel mai larg scop şi fără lacune.

Delegaţii au apreciat recomandările privind transpunerea în setul de instrumente EDF pentru Directiva Web.
,,Dacă e nevoie, vom protesta pe străzile Capitalelor UE pentru Fonduri Structurale Inclusive”, a declarat preşedintele EDF.
EDF şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de propunerea actuală privind politica de coeziune 2021-2027 şi a solicitat creşterea bugetului, precum şi asigurarea faptului că nevoile persoanelor cu dizabilităţi vor fi întotdeauna luate în considerare, în toate proiectele finanţate de UE.

De asemenea, este esenţial ca fondurile structurale să sprijine accesibilitatea persoanelor cu handicap şi punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale.

Yannis Vardakastanis, preşedintele Forumului european pentru persoanele cu dizabilităţi, a declarat că: ,,Bugetul Uniunii Europene nu trebuie să mai producă excluderea. Mişcarea europeană a persoanelor cu dizabilităţi va merge pe străzi pentru a garanta acest lucru, dacă trebuie!”

Adunarea Generală a aprobat o rezoluţie privind viitorul politicii de coeziune 2021-2027. În timpul prezentărilor studiilor de caz din Lituania, Portugalia şi Croaţia au fost evidenţiate tendinţele îngrijorătoare privind evaluarea handicapului în Europa. Lipsa sprijinului adecvat, a evaluării individuale şi concentrarea asupra unui model medical al dizabilităţii, printre altele, conduc la discriminare, risc crescut de sărăcie şi probleme de sănătate cauzate de stres şi anxietate.

,,Este clar că mişcarea europeană a persoanelor cu dizabilităţi trebuie să fie mai implicată în procesul de evaluare a dizabilităţilor”, a declarat Yannis Vardakastanis. Rodolfo Cattani, membru al Comitetului executiv, a adăugat : ,,Evaluarea handicapului este o prioritate pentru EDF. Trebuie să ne asigurăm că modificările se fac în conformitate cu Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap şi cu protecţia deplină a indemnizaţiilor de invaliditate.”
Evaluarea handicapului trebuie să fie cât mai obiectivă, asigurând respectul şi demnitatea persoanelor cu dizabilităţi.

Forumul european pentru persoanele cu handicap a adoptat o rezoluţie de urgenţă cu privire la Actul european privind accesibilitatea. Solicităm ca Actul:
• Să sprijine dispoziţiile privind accesibilitatea altor acte ale Uniunii, cum ar fi
Directiva privind achiziţiile publice sau regulamentele privind fondurile UE;
• să includă o clauză obligatorie privind accesibilitatea mediului construit;
• să acopere integral serviciile de urgenţă;
• să acopere toate microîntreprinderile;
• să cuprindă în mare măsură serviciile de transport;
• să nu limiteze domeniul de aplicare al terminalelor de autoservire;
• să se asigure că serviciile media audiovizuale şi accesul la acestea pot beneficia de cerinţele comune de accesibilitate.

De asemenea, rezoluţia include cerinţa de a adopta un principiu orizontal privind promovarea egalităţii între bărbaţi şi femei, accesibilitatea pentru persoanele cu handicap şi nediscriminarea în ceea ce priveşte Regulamentul cu privire la dispoziţiile comune privind fondurile structurale şi de investiţii 2021-2027.

Au avut loc alegeri pentru un post vacant în cadrul Consiliului Forumului European pentru persoanele cu handicap. Adunarea Generală a ales-o pe Þuríður Harpa Sigurðardóttir, preşedintele Organizaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi din Islanda (ÖBÍ Öryrkjabandalag Íslands), în calitate de nou membru al consiliului.
Adunarea Generală s-a încheiat cu o intervenţie a lui Kamil Goungor, noul preşedinte al Comitetului pentru Tineret al Forumului european pentru persoane cu dizabilităţi. În cadrul acesteia, el a subliniat faptul că tinerii cu dizabilităţi se confruntă cu o dublă discriminare.

El a declarat: ,,Este dificil pentru o persoană cu dizabilităţi să fie angajată. Dar este de două ori mai dificil dacă eşti tânăr şi ai un handicap.”
EDF s-a angajat să crească considerabil vizibilitatea şi impactul tinerilor în activitatea sa.

Următoarea Adunare Generală este stabilită provizoriu pentru 1 şi 2 iunie 2019.

Traducere: Lavinia Elena Niculicea (www.jurnal-social.ro)

Notă: Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) este membru cu drepturi depline al EDF. CNDR a fost reprezentat la prezenta Adunare Generală de către Tudorel Tupiluşi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor.

sursa: http://www.edf-feph.org/newsroom/news/europe-all-its-people-we-gathered-lithuania-demand-decent-standard-living-all-persons

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu