Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 29 iunie 2018

Participarea AFIR la Comitetul de Monitorizare pentru PNDR

Directorul general AFIR, Adrian CHESNOIU, a participat în data de 26 iunie 2018 la lucrările Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, întâlnire condusă de către Petre DAEA, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, alături de Carmen BOTEANU, director general adjunct AMPNDR. Din partea Comisiei Europene au participat Bruno CHAUVIN, șef serviciu în cadrul DG AGRI și Ștefan Lucian RADU, desk officer pentru România în cadrul DG AGRI.
În cadrul evenimentului a fost prezentat calendarul sesiunilor de depunere și alocările propuse pentru submăsurile PNDR ce urmează a fi lansate în perioada următoare, stadiul implementării măsurilor PNDR 2020 de către Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale și de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

                      „Este clar că agricultura românească şi mediul rural au nevoie de o finanţare sporită, dar performanța acestui Program ţine foarte mult de atingerea indicatorilor prevăzuţi în planul de dezvoltare rurală.
Proiectele simple, desigur, au o rata de succes mult mai mare decât cele complexe, dar tocmai faptul că noi, prin acceptarea la finanțare în sesiunea 2018 doar a proiectelor complexe, ne asumăm implementarea unor proiecte care să conducă la dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate, ceea ce înseamnă că ne angajăm la o responsabilitate mult mai mare şi nu ne ascundem în spatele realizării acestui program în ritm accelerat cu orice preț.
Am luat decizia să încercăm să finanţăm proiectele depuse de beneficiarii publici care se află în aşteptare, din economiile rezultate în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii publici, dacă nu se vor redirecţiona către completarea cheltuielilor din proiectele respective. Iar pentru beneficiarii privați vom deschide noi sesiuni de finanțare în perioada următoare” a declarat Adrian CHESNOIU, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Conform propunerilor formulate în cadrul Comitetului de Monitorizare, în cursul lunii iulie 2018 se vor deschide noi sesiuni de primire a proiectelor pentru submăsura (sM) 1.2 „Sprijin pentru activităţi demonstrative şi de informare”, sM 3.1 „Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate”, sM 4.1 „Investiţii în exploataţiile agricole” , sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea marketingul produselor agricole”, sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sM 19.3  „Pregătirea şi implementarea activităţilor de cooperare ale GAL”, comp. A și B.

Comunicat de presa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu