Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 21 iunie 2018

Comportarea în caz de furtuni, ploi torenţiale şi descărcări electrice atmosferice


Fenomenele meteo periculoase pot produce pagube materiale importante și pt avea ca efect inclusiv pierderea de vieți. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin recomandă cetăţenilor o serie de reguli şi măsuri de comportament spre a fi respectate pe timpul manifestărilor meteo periculoase.

            Reguli de comportare în caz de furtuni şi descărcări electrice atmosferice:
-          dacă pe timpul unei furtuni aţi fost surprins afară, feriţi-vă de ipostazele în care puteţi fi afectaţi de fulgere, nu vă adăpostiţi sub copaci, nu vă apropiaţi de stâlpii liniilor electrice şi firele căzute la pământ, de obiectele metalice, de paratrăsnete, căutaţi adăpost în interiorul unei clădiri;
-          închideţi etanş uşile, ferestrele şi golurile de ventilaţie;
-          dacă vă aflaţi într-un loc deschis, adăpostiţi-vă într-o groapă sau şanţ ori lipiţi-vă de pământ, stând culcat;
-          nu intraţi în panică şi calmaţi-i și pe cei din jur. Calmul şi luciditatea vă aduce şanse mai mari să scăpaţi nevătămat;
-          sunaţi cât mai repede posibil la 112, în situaţia identificării unei victime lovite de trăsnet;
-          nu vă deplasaţi la şcoală să vă luaţi copiii: şcoala se ocupă de ei. Aveţi răbdare să se oprească furtuna.
Reguli de comportare în caz de ploi torenţiale şi inundaţii:
În cazul când inundaţia vă surprinde acasă, dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:
-          aduceţi în casă obiectele care pot fi luate de ape sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur;
-          evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
-          blocaţi ferestrele astfel încât ele să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;
-          încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice;
-          mutaţi bunurile esenţiale la etajele superioare;
-          părăsiţi locuinţa în cazul în care autorităţile locale dispun evacuarea zonei.
În cazul în care sunteţi surprins în afara locuinţei este necesar să respectaţi cu stricteţe comunicările primite de la autorităţile locale şi să vă îndreptaţi spre locurile de refugiu cele mai apropiate.
La reîntoarcerea acasă:
-          nu intraţi în locuinţă în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;
-          nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud sau dacă staţi în apă;
-          nu consumaţi apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;
-          consumaţi alimente numai după ce au fost curăţate şi fierte;
-          nu folosiţi instalaţiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, decât după verificarea acestora de către specialişti;
-          acordaţi ajutor victimelor surprinse de inundaţii;
-          executaţi lucrări de înlăturare a urmărilor inundaţiei, degajarea mâlului, curăţirea locuinţei şi mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea deteriorărilor.
                                                                                                  COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu