Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 3 decembrie 2017

UVT, în clubul restrâns al membrilor titulari din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei

 Legăturile puternice cu spațiul francofon, suportul oferit învățământului în limba franceză, numărul studenților străini francofoni care urmează cursurile Universității, precum și activitatea de cercetare-dezvoltare care utilizează limba franceză ca limbă de comunicare au condus la acceptarea Universității de Vest din Timișoara (UVT) în rândul membrilor titulari ai Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). În România, asociația număra la momentul depunerii candidaturii de către UVT un total de 33 de universități membre și un institut de cercetare al Academiei Române, dintre aceștia doar 12 fiind membri titulari.


Acceptarea UVT în rândul membrilor titulari a presupus îndeplinirea unor criterii care țin de capacitatea instituțională a Universității. Astfel, trebuie spus că UVT are patru programe de studii în limba franceză, peste 50 de parteneriate cu universități franceze, și primește în fiecare an doctoranzi francofoni cu burse AUF Eugen Ionescu. În anul academic 2016-2017, Universitatea a avut un număr de 736 de studenți străini înscriși la WUT, din care 10% erau studenți străini francofoni. Mai mult decât atât, în parteneriat cu AUF, în anul 2013, UVT a inaugurat Centre de réussite universitaire, un proiect care vizează crearea unui spațiu educațional cu resurse și facilități educaționale, echipamente tehnice de ultimă oră, pentru a moderniza predarea, a spori atractivitatea ofertei universitare francofone și pentru a spori vizibilitatea acțiunilor francofone locale.

Dintre beneficiile statutului de membru AUF menționăm participarea la proiecte între instituțiile membre și sprijin în vederea de pregătirii și implementării proiectelor; accesul la instrumente și resurse educaționale adaptate nevoilor și contextelor regionale, în special prin promovarea utilizării tehnologiilor informației și comunicării pentru predare și cercetare; suport în vederea dezvoltării parteneriatelor; accesul la mijloacele de comunicare aflate la dispoziția AUF în vederea promovării instituționale.

„Apartenența noastră la AUF ne-a adus doar beneficii. Suntem membri din 2005, iar evoluția pozitivă a fost recunoscută prin acceptarea instituției noastre în rândul membrilor titulari. Această recunoaștere va însemna și o intensificare a eforturilor în activitățile desfășurate cu partenerii noștri francofoni. Reușita este rezultatul strategiei de internaționalizare a Universității. Lucrăm pe mai multe direcții, de la atragere de studenți străini, la angajarea în proiecte de cercetare cu instituții academice puternice de peste graniță”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) este o asociație internațională creată acum peste 50 de ani care reunește universități, colegii, rețele universitare și centre de cercetare științifică din întreaga lume și care folosesc limba franceză., una dintre cele mai mari asociații ale instituțiilor de învățământ superior și de cercetare din lume. AUF Promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le sprijină în îmbunătățirea calității formării, a cercetării și a capacității de angajare a absolvenților.
 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu