Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 17 decembrie 2017

Noi condiții contractuale pentru lucrări de infrastructură

 Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a elaborat două modele contractuale standardizate pentru contractele de lucrări (execuție, respectiv proiectare și execuție) aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice.

Elaborarea și aprobarea acestor modele înseamnă finalizarea activităților pentru îndeplinirea condiționalității ex-ante privind achizițiile publice și un mare pas înainte pentru rezolvarea problemelor care întârzie sau împiedică derularea proiectelor de infrastructură. Mulțumim instituțiilor publice, structurilor profesionale, și tuturor partenerilor care ne-au sprijinit în elaborarea și definitivarea acestor modele contractuale — a precizat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.
Aprobate recent prin Hotărâre de Guvern, modelele contractuale vor fi folosite în mod obligatoriu pentru contractele de lucrări finanțate din fonduri publice (nerambursabile și/sau rambursabile) cu o valoare totală estimată de minim 23.227.215 lei (pragul pentru publicarea unui anunț de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).
Actul normativ stabilește bazele pentru încheierea unor contracte de lucrări de bună calitate, având clauze complete și echilibrate, utilizate pe scară largă în implementarea proiectelor internaționale. Aceasta conduce pe de o parte la creșterea calității în procesul de achiziție (asigurarea unei competiții efective în faza de licitație, condiții de contract predictibile, participarea la procedură a ofertanților serioși, etc.), pe de altă parte la implementarea în condiții optime a contractelor de lucrări (formele de contract deficiente, neclare sau incomplete generează probleme în derularea contractelor, blocaje și întârzieri).
Mai mult, aceste modele de contract prevăd o modalitate internalizată de soluționare a conflictelor, care nu periclitează implementarea proiectului pentru că soluționarea se face în timpul derulării contractului.
Reprezentanți ai beneficiarilor, constructorilor, consultanților și asociațiilor profesionale au cerut în mod repetat MDRAPFE, in calitate de Autoritate de management pentru implementarea de proiecte de infrastructura (AM POIM, AM POR) să extindă folosirea condițiilor contractuale standard, așa cum se practică și în alte țări.
Alte avantaje ale utilizării unor forme standardizate de contract, cunoscute și acceptate atât de antreprenori, cât și de beneficiari, sunt scăderea semnificativă a costurilor asociate pregătirii, negocierii și gestionării contractelor, precum și scăderea riscurilor ulterioare în implementare.
Serviciul Comunicare Instrumente Structurale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu