Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 5 martie 2017

RECOMANDĂRI PENTRU MOTOCICLIȘTI, LA ÎNCEPUT DE PRIMĂVARĂ

 Dragi parteneri de drum, știm că timpul frumos ?și asfaltul uscat aduc bucurie în sufletul oricărui iubitor de motoare. Știm, de asemenea, că odată cu începutul primăverii, motocicliștii ies din hainele grele de iarnă și trec la gecile și cizmele cu protecție și la căștile proaspăt curățate, atât de necesare pentru siguranța lor.
Pentru a vă putea bucura din plin de primăvară, noi, polițiștii, vă recomandăm:
* Utilizați o cască de protecție omologată, care îndeplinește standardele actuale de siguranță.
* Purtați întotdeauna îmbrăcăminte de protecție întrucât numai aceasta vă poate asigura o bună protecție în timpul unui accident și vă protejează de intemperii. Vă sfătuim să optați pentru echipamentul modular ,,în straturi' astfel încât să-l puteți adapta la condițiile meteo în schimbare.
* Fiți vizibili! Purtați haine strălucitoare, reflectorizante! Adăugați material reflectorizant în plus sau purtați o vestă reflectorizantă. Păstrați-vă întotdeauna farul aprins și rulați în poziția de unde șoferii vă pot observa cu ușurință în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lățimea benzii). Evitați unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.
* Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le 'tăia'! Multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.
* Păstrați contactul vizual — nu presupune te văd ceilalți. Încerca întotdeauna să ai contact vizual cu șoferii care ar putea fi pe cale de a-ți intersecta traiectoria. Anticipați intențiile partenerilor de drum! Chiar și atunci când șoferii, bicicliștii și pietonii văd că te apropii, ei judecă greșit de multe ori distanța și viteza. Nu te baza numai pe buna lor reacție.
* Feriți-vă de vehicule la viraje și intersecții! Cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de șoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare
* Fiți pregătiți pentru condiții periculoase de drum — carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriș, cale de rulare tramvai, gropi și alte pericole rutiere de suprafață care vă pot afecta grav aderența generând accidente și...PE MOTOARE!
Poliția Română vă urează asfalt uscat și o călătorie fără evenimente nedorite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu