Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 martie 2017

MARE ATENȚIE LA PESCUIT!

SERVICIUL TERITORIAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ MEHEDINŢI VĂ INFORMEAZĂ:
Având în vedere numărul mare de pescari sportivi care practică pescuitul pe fluviul Dunărea, în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, poliţiştii de frontieră mehedinţeni îi informeaza pe aceştia asupra urmatoarelor aspecte de natură legislativă:
În luna februarie a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr.144/2017 Ordinul  privind stabilirea perioadelor de  prohibiţie pescuitului, precum şi  a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii  în anul 2017.
Astfel, în perioada 1 aprilie -15 mai, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul comercial, recreativ sportiv şi familial al oricăror specii de peşti pe o durată de 45 de zile, în apele care constituie frontieră de stat.
Reamintim că pescuitul sportiv efectuat cu undiţa sau lanseta în scop de agrement sau performanţă este o activitate individuală şi necomercială, iar practicarea acestei activităţi se face în baza permisului de pescuit recreativ sportiv nominal, eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură prin asociaţiile de pescari legal constituite.
Permisul de pescuit este un document cu regim special, înseriat, nominal şi netransmisibil, care se poate viza în mod gratuit la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi după depunerea unei cereri şi a copiilor după cartea de identitate, permisul de pescuit şi chitanţa eliberată de asociaţia de pescari  pentru activitatea de pescuit.
Pentru  a putea desfăşura activităţi de pescuit sportiv şi a nu încălca prevederile legale este necesară deţinerea permisului eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura şi avizat de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi. 
Pescarii sportivi care nu deţin permis de pescuit emis de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura pot solicita avizul pentru activitatea de pescuit sportiv în baza permiselor de pescuit eliberate de o asociaţie legal constituită.
 Cei peste 27.000 de pescari sportivi din judeţul Mehedinţi şi celelalte judeţe ale ţării trebuie să ştie că frontiera cu Republica Serbia este o frontieră externa a Uniunii Europene, iar activităţile desfăşurate în zona de frontieră sunt supuse controlului Poliţiei de Frontieră Române.
Conform prevederilor Legii frontierei de stat a României, pescuitul sportiv în fluviul Dunărea se efectuează în condiţiile legii, în locurile şi sectoarele stabilite de autorităţile competente, cu avizul şefului Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
Facem precizarea că lipsa avizului şefului Poliţiei de  Frontieră Mehedinţi pe aceste permise constituie contravenţie şi se sanctionează cu amendă de la 100 la 1000 de lei.

De asemenea, pescuitul recreativ sportiv efectuat fără permis constitue contravenţie şi se sancţionează  în baza prevederilor art.58 lit. a) din O.U.G. 23 din anul  2008 modificată şi republicată, cu amendă de la 300 lei la 600 lei şi confiscarea peştelui, icrelor şi altor vieţuitoare acvatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu