Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 18 martie 2017

Servicii electronice și telefonice oferite de ANAF

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași aduce la cunoștința contribuabililor că au fost dezvoltate de către ANAF o serie de servicii care vin în sprijinul acestora, și anume:
Servicii oferite electronic
Spațiu privat virtual (SPV) — este un serviciu prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informațiilor și înscrisurilor în legătură cu situația fiscală și constă în punerea la dispoziție a unui spațiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finanțelor Publice / Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Acest serviciu este destinat persoanelor fizice care dețin un cod numeric personal. Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual se face prin accesarea site-ului www.anaf.ro, în secțiunea 'Înregistrare Utilizatori', cu ajutorul unui user-name și a unei parole. Verificarea datelor înregistrate se va face fie on-line, cu ajutorul numărului de înregistrare înscris pe un act administrativ fiscal emis de administrația fiscală începând cu anul 2013, fie la sediul oricărei administrații fiscale în termen de 10 zile calendaristice de la data înregistrării în Spațiul Privat Virtual. Contribuabilii care dețin deja un certificat digital calificat înregistrat pe site-ul ANAF se pot autentifica în Spațiul Privat Virtual cu ajutorul acestuia.
Acces controlat la dosarul contribuabilului — serviciul este destinat instituțiilor publice, persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate și persoanelor juridice nerezidente. Pentru a accesa și utiliza serviciul 'Acces controlat la dosarul contribuabilului' este nevoie de un certificat digital calificat. Este un serviciu prin intermediul căruia contribuabilii au acces la informații cu privire la: vectorul fiscal, situația sintetică, declarații depuse. Pe site-ul ANAF, în secțiunea 'Servicii on-line', sub-secțiunea 'Declarații electronice / Acces controlat la dosarul contribuabilului' se găsesc informații detaliate despre acest serviciu.
Depunere declarații on-line — serviciu disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro ce poate fi accesat prin utilizarea unui certificat digital calificat. Utilizarea acestui serviciu oferă următoarele avantaje: reducerea timpului aferent depunerii declarațiilor, întrucât nu presupune deplasarea la sediul administrației fiscale; economisirea resurselor materiale și financiare (hârtie, cheltuieli cu personal, transport); utilizarea unui singur certificat calificat pentru transmiterea mai multor declarații; depunerea declarațiilor on-line se poate face la orice oră. Formularele electronice pot fi descărcate de pe site-ul www.anaf.ro, secțiunea 'Servicii on-line', sub-secțiunea 'Declarații electronice / Descărcare aplicații'.
Asistență prin e-mail — prin intermediul formularului de asistență postat pe site-ul ANAF contribuabilii pot obține informații cu caracter general în legătură cu modul în care trebuie să procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligații fiscale.
Buletin informativ fiscal — pe ste-ul www.anaf.ro, în secțiunea 'Asistență contribuabili, sub-secțiunea 'Legislație / Noutăți legislative' se găsesc informații cu privire la actele normative cu incidență în materie fiscală ce au fost publicate în Monitorul Oficial al României în săptămâna anterioară.
Ghiduri curente — pe site-ul www.anaf.ro, în secțiunea 'Asistență contribuabili' se găsesc materiale informative și ghidurile elaborate de ANAF, orientate pe grupuri țintă, care au scopul de a facilita îndeplinirea obligațiilor fiscale declarative și de plată ale contribuabililor.
Servicii oferite telefonic
Call-center — prin intermediul numărului de telefon 031 403 9160, contribuabilii primesc răspunsuri prompte și de calitate la întrebările formulate. Astfel, pentru a beneficia de îndrumare și asistență în domeniul fiscal contribuabilii selectează tastele 1 și 2, iar pentru asistență în domeniul Tehnologiei Informației selectează tasta 3.
TelVerde — prin intermediul numărului 0800 8000 85, contribuabilii pot sesiza: refuzul operatorilor economici de a elibera bon fiscal; acte de corupție înfăptuite de către funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și din instituțiile subordonate. Acest număr de telefon poate fi apelat gratuit, 24 de ore din 24.
Acces date prin SMS — prin transmiterea unui mesaj (SMS) la numărul 1300, contribuabilii obțin următoarele informații publice despre un agent economic: codul de identificare fiscală; denumirea agentului economic înregistrat / neînregistrat în scopuri de TVA; starea de inactivitate fiscală a agentului economic; aplicarea sistemului de TVA la încasare.
 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu