Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 3 aprilie 2016

Registrul Matricol Unic, instrument de transparență în învățământul superior românesc

Registrul Matricol Unic, instrument de transparență în învățământul superior românesc
55 de instituții de învățământ superior, dintre care 38 de universități din sectorul public, au importat în Registrul Matricol Unic (RMU), până la ora actuală, date referitoare la peste 70.000 de studenți din anul I de studii din ciclurile de licență și master. Procesul de raportare este în plină desfășurare, termenul de finalizare a acestuia fiind 30 septembrie, dată-limită pentru actualizarea informațiilor privind școlaritatea studenților, conform reglementărilor la nivel național pentru raportările oficiale anuale ale MENCS și Institutului Național de Statistică.

Registrul Matricol Unic este un sistem informațional electronic care asigură gestiunea integrată a datelor privind studenții universităților de stat și particulare din România, pentru toți anii universitari și pentru toate ciclurile de studii. În Registrul Matricol Unic se înregistrează date personale, date privind școlaritatea studentului, date referitoare la burse studenți și servicii cazare, respectiv date referitoare la studii preuniversitare și studii universitare anterioare.
Dezvoltarea și implementarea sistemului RMU constituie un demers susținut de centralizare și standardizare a datelor din sistemul de învățământ superior, în scopul eficientizării activității administrative și îmbunătățirii capacității de a fundamenta strategii instituționale și politici naționale în învățământul superior.
Totodată, implementarea sistemului RMU va determina eficientizarea procesului de raportare prin degrevarea efortului instituțional de raportare multiplă. Aceasta va contribui, în același timp,   la creșterea transparenței instituționale, a responsabilității universităților, precum și a încrederii publice în sistemul național de învățământ superior.
'După 4 ani de încercări nereușite, marcăm în acest moment centralizarea informatizată a datelor din învățământul universitar. Ce înseamnă asta ? Transparența și mobilitatea informației, reducerea poverii administrative pentru universități și îmbunătățirea capacității de a fundamenta politici naționale, bazate pe accesul la date colectate inteligent', declară Adrian Curaj, ministrul Educației.
Registrul Matricol Unic poate fi accesat prin intermediul platformei online Registrul Educațional Integrat (REI), care oferă acces la parcursul educațional și profesional al unei persoane, prin interconectarea sistemelor de gestiune din sectorul educațional — învățământul preuniversitar, învățământul universitar și formarea continuă,  precum și a altor sisteme de la nivelul unor sectoare publice de interes.
Rapoarte statistice referitoare la numărul de studenți, precum și informații suplimentare sunt disponibile pe  www.rei.gov.ro.

BIROUL DE COMUNICARE

MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu