Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 8 aprilie 2016

Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a organizat vineri, 8 aprilie, şedinţa Grupului de lucru mixt pentru romi, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor



            Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a organizat vineri, 8 aprilie, şedinţa Grupului de lucru mixt pentru romi, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, care se sărbătoreşte în fiecare an la această dată. Ideea unei astfel de zile a luat naştere la Londra, în 1971, când a avut loc prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ''Uniunea Internațională a Romilor'' (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.  Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.

În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006, pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, eveniment cultural menit să promoveze intercunoaşterea şi multiculturalitatea între cetăţenii români de etnie romă şi populaţia majoritară. Scopul acestei zile este de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua dedicată memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial. 
Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, www.europarl.europa.eu, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, 10.000.000 trăind în Europa, dintre care 6.000.000 în țările din Uniunea Europeană, mulți dintre ei fiind deseori expuși la diverse forme de discriminare și chiar de excludere socială.
Statistic, în judeţul Caraş-Severin sunt 7272 de romi, dintre care 3096 locuiesc în mediul urban şi 4176 în mediul rural. Activităţi dedicat Zilei Internaţionale a Romilor vor avea loc vineri şi sâmbătă la Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa şi Oţelu Roşu.
În cadrul şedinţei a fost prezentat şi Raportul de progres pe anul 2015 adoptat de Grupului de lucru mixt cu privire la implementarea planului judeţean de măsuri privind strategia de incluziune a cetăţenilor de etnie romă. Astfel, în cursul anului anterior, Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a organizat 4 şedinţe de lucru ale grupului şi a răspuns la un număr de 39 de adrese şi intervenţii privind problematica romilor. Alte instituţii care s-au implicat în activităţi de incluziune a cetăţenilor romi în anul 2015 au fost: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, Primăria Reşiţa, Primăria Anina şi Primăria Răcăşdia.


Biroul de presă



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu