Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 9 martie 2016

Scrisoare deschisă

 Către membrii Asociației Ad Astra
Către Consiliul Director Ad Astra
Scrisoare deschisă
Stimați colegi,
Vă lansez invitația de a explora împreună posibilități de colaborare în vederea concretizării unora dintre ideile generoase privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea românească, exprimate în strategii, planuri naționale de acțiune, comunicate de presă și alte documente discutate în spațiul public românesc.
Apreciez faptul că Asociația Ad Astra a fost și este unul dintre actorii vocali din spațiul academic românesc. Prin activitățile dumneavoastră, unele recente, altele din anii anteriori, ați adus în atenția opiniei publice subiecte importante și uneori incomode pentru cei care conduc cercetarea și învățământul  superior românesc.  Menționez în acest sens Cartea Albă a Cercetării Științifice din România sau Topul Universităților din România, precum și multe luări de poziție punctuale. Consider că Ad Astra s-a consacrat drept o voce de referință în aspecte ce țin de standardele academice de  calitate, transparență și performanța universităților.
Universitatea de Vest s-a angajat în ultimii ani într-un proces de profilare instituțională, bazat pe integritate, dinamism și viziune academică. Multe dintre dezideratele noastre sunt convergente cu activitățile Ad Astra, mijloacele în schimb sunt uneori diferite, adaptate specificului instituțional. Universitatea de Vest este printre puținele universități care au implementat fără concesii unele prevederi ale Legii Educației Naționale la care s-au opus numeroși universitari conservatori
Știm că nu suntem singurii care ne-am angajat într-un proiect de poziționare după valori cu caracter internațional, actuale pentru universități din toată lumea, determinate de considerente legate de particularitățile creării și diseminării cunoașterii. Credem că putem produce un impact mai mare prin colaborări cu cei care sunt angajați în demersuri similare cu ale noastre. De aceea vă lansez invitația la un dialog exploratoriu și vă propun și o serie de posibilități de colaborare concrete.
În perioada 25 - 28 aprilie 2016, la Timișoara va avea loc Conferința ”Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România 2016”, sub înaltul patronaj al Președintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis, sub egida Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Conferința, organizată în mod tradițional bianual sub semnătura UEFISCDI, a reunit, de la o ediție la alta, un număr considerabil de participanți, ajungând în 2012 la peste 1000 de persoane. Această ediție a Conferinței Diaspora va marca o premieră, în sensul în care centrul universitar din Timișoara, sub coordonarea Universității de Vest din Timișoara, va găzdui toate lucrările conferinței (sesiuni plenare și workshop-uri exploratorii, atât în zone de deschidere în care există potențial și expertiză românească, cât și pe subiecte de interes legate de inovare și competitivitate ale României).
În acest context, calitatea de partener a AD ASTRA la această conferință ar fi benefică pentru deschiderea unei discuții pragmatice despre posibile mecanisme de încurajare proactivă a reîntoarcerii în țară a unor colegi din diaspora științifică românească, valorificând o resursă prea puțin utilizată în prezent.
Tot în ideea creșterii capacității de cercetare, Universitatea de Vest din Timișoara a demarat un proces de reorganizare a centrelor de cercetare proprii. Acestea vor fi evaluate și restructurate în cadrul a trei institute care înglobează toate domeniile de studiu și cercetare din UVT. Vă invităm în calitate de colaboratori în cadrul acestor institute, în vederea atragerii de resurse cheie pentru cercetare: finanțări competitive și cercetătorii talentați. Vă lansăm această invitație în contextul în care Asociația Ad Astra reprezintă un spațiu de interacțiune și relaționare pentru cercetători din România și din „diaspora științifică”.
Nu în ultimul rând, vă invităm să vă alăturați Universității de Vest în eforturile de a aduce comunitatea științifică mai aproape de societate. Credem într-o comunitate academică implicată în problemele societății și ne-am angajat să canalizăm expertiza colegilor noștri din Universitatea de Vest în această direcție. Ne dorim ca universitarii să devină referințe în spațiul public al ideilor, în domeniile lor de expertiză, iar politicienii să nu își permită să ignore soluțiile propuse de aceștia. În funcție de resursele disponibile, ne-am propus să contribuim la fundamentarea politicilor publice la nivel regional, precum și o prezență activă în dezbaterile naționale, în unele domenii în care universitarii noștri au deja realizări notabile.
Ne dorim un dialog angajant, cu identificarea unor soluții concrete și implementabile în viitorul apropiat. De asemenea, ne manifestăm deschiderea pentru propunerile venite din partea Asociației Ad Astra și a membrilor ei.

Cu prețuire,

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea
Rectorul Universității de Vest din Timișoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu