Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 martie 2016

Multiplele scandaluri iscate în școlile românești în ultimii ani au determinat UVT să creeze un program postuniversitar specific. Școlile își pot forma consilieri de etică la Universitatea de Vest din Timișoara

În contextul în care tot mai multe scandaluri pătează imaginea școlilor românești și într-un moment în care Ministrul Educației, Adrian Curaj, vorbea despre nevoia elaborării unui cod de etică, Universitatea de Vest din Timișoara vine cu o soluție la problema eticii în unitățile de învățământ. Astfel, instituția anunță crearea unui program postuniversitar pentru consilierea etică în școli.

Abordarea programului este interdisciplinară și răspunde nevoilor legislative, dar mai ales realității complexe din mediul preuniversitar românesc. Inițiativa se pliază pe strategia UVT de a se implica în problemele reale ale comunității, în vederea consolidării unei culturi a integrității și a eticii în școală.

Consilierii de etică formați vor fi capabili să utilizeze cunoștințele de specialitate pentru identificarea și interpretarea unor situații, probleme etice în context școlar, să argumenteze alegerea unor strategii de proiectare a intervențiilor la nivelul instituției școlare și să aplice în contexte specifice metode tehnice și proceduri de monitorizare, diagnoză și intervenție.

Necesitatea unui asemenea program este confirmată și de cele mai recente situații neplăcute din școli, când mai multe cadre didactice au dat dovadă de lipsă de etică. Din păcate, astfel de situații au loc în școli de mai mult timp și este nevoie de o schimbare. Soluția identificată de noi este tocmai acest curs postuniversitar, prin care ne dorim instruirea personalului din unitățile de învățământ. Lucrăm de mai mult timp la el, astfel că în următoarele zile va putea primi și ultimele aprobări necesare”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Grupul țintă îl reprezintă persoanele cu studii superioare care doresc să se formeze în vederea îndeplinirii atribuțiilor de consilieri de etică din școli. Într-o primă etapă, cursul se adresează profesorilor și directorilor din învățământul preuniversitar, fără a exclude înscrierea persoanelor interesate care lucrează în alte domenii. În perspectivă, cursul postuniversitar poate fi adaptat și pentru formarea consilierilor și avertizorilor de integritate din alte instituții publice.

Programul va funcționa cu o grupă formată din cel puțin 16 persoane, absolvenți ai nivelului licență. Admiterea se face pe bază de cerere și dosar de înscriere, iar durata standard a studiilor va fi de un semestru. Cursul postuniversitar a fost aprobat de Consiliul Facultății de Sociologie și Psihologie și trimis spre aprobare Senatului UVT.

 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu