Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 29 august 2015

Drepturile şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

Informare demersuri si actiuni ANR
Informare asupra demersurilor realizate de Asociaţia Nevăzătorilor din România pe lângă autorităţile statului cu privire la drepturile şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor cu dizabilităţi vizuale.
  1. Ca urmare a şedinţei de lucru din luna august, avută în cadrul Consiliului de analiză a problemelor persoanelor cu handicap din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi care a avut în dezbatere proiectul Planului operaţional pentru implementarea Strategiei naţionale “O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi, 2015-2020” ce se doreşte a fi aprobat în acest an, ANR a insistat şi în această etapă, pentru rezolvarea unor problemele existente şi introducerea unor facilităţi noi, după cum urmează:
Pe plan educaţional pentru:
  • Menţinerea învăţământului special şi specializat pentru elevii deficienti de vedere întrucât în aceste şcoli există echipamentele asistive necesare accesului deplin la educaţie şi informaţie, iar cadrele didactice sunt specializate în metodologia pregătirii disciplinelor elevilor nevăzători şi slab văzători, pregătire care nu există în învăţământul de masă. Am cerut ca în instruirea copilului şi a tânărului nevăzător şi slab văzător să se ţină seama prioritar de avantajul elevului.
  • Introducerea în şcolile de formare profesională, licee tehnologice, la toate nivelurile, a  pregătirii elevilor în noi ocupaţii şi meserii, potrivite cu tipul şi gradul de dizabilitate vizuală;
  • Măsuri pentru reducerea non şcolarizării;
În ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă:
  • Implementarea unor măsuri de protecţie şi promovare susţinută a meseriilor pe care le practică nevăzătorii cu precădere atât în mediul public cât şi cel privat;
  • Adoptarea în România ca act normativ distinct a Directivei UE nr. 78/2000 de non discriminare a persoanelor cu dizabilităţi la locul de muncă;
  • Instituţiile publice să fie un bun exemplu în angajarea persoanelor cu dizabilităţi vizuale pentru eliminarea barierelor de mentalitate şi reticienţelor existente în rândul angajatorilor privaţi.
Pentru accesibilizare:
  • Subvenţionarea achiziţionării de aparatură tiflotehnică atât pentru persoanele fizice în vederea egalităţii de şanse la accesul la informaţii şi integrarea socio-profesională, cât şi pentru instituţiile publice şi private care angajează nevăzători pentru accesibilizarea locului de muncă;
  • Dotarea mijloacelor de transport în comun cu programe acustice de informare;
  • Amenajarea intersecţiilor cu semafoare cu avertizare sonoră şi covoare tactile;
  • Obligativitatea ca instituţiile publice şi cele private în relaţie directă cu publicul să fie accesibilizate cu plăcuţe inscripţionate în Braille şi hărţi tactile;
  • Subvenţionarea procurării şi dresării câinilor ghizi, înfiinţarea unei şcoli de dresaj pentru asistenţa vie;
  • Ratificarea de către România a Tratatului de la Marrakesh pentru tipărirea de materiale accesibile nevăzătorilor şi slab văzătorilor în orice format specific lor: braille, audio, electronic, text cu caractere mărite.
  1. ANR este în strânsă colaborare cu toate instituţiile statului pentru o informare cât mai corectă a comunităţii nevăzătorilor asupra noilor schimbări legislative.
  1. Insistenţele pe lângă parlamentarii Botoşăneni, s-au concretizat prin introducerea în Noul Cod Fiscal, ce urmează a fi adoptat, a unor prevederi legate de scutirea impozitelor pe clădiri, terenuri şi autoturisme pentru părinţii copiilor cu dizabilităţi şi a altor taxe de competenţa autorităţilor locale.
  Preşedinte interimar,
   Tudorel Tupiluşi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu