Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
duminică, 5 iulie 2015
MEDIEREA CONFLICTELOR
Fiecare persoana in momentul in care ajunge intr-un conflict cu o alta persoana sau institutie a statului ori privata, la un moment dat poate ajunge sa isi puna urmatoarele intrebari:
Ce inseamna medierea?
Cine este mediatorul?
De ce sa apelam la mediator in locul instantelor de judecata?
Care sunt litigiile pentru care se poate apela la mediere?
CE INSEAMNA MEDIEREA?
Medierea este o procedura alternativa de rezolvare pe cale amiabila a conflictelor cu ajutorul mediatorului, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate . In Romania, medierea exista oficial din anul 2006 atunci cand a fost legiferata prin Legea 192/2006.
Cu toate acestea, medierea a aparut inca din antichitate, atunci cand oamenii mergeau sa li se faca dreptate, mai ales in relatiile de comert. Romanii ii numeau pe mediatori, “conciliatori”. Putem spune ca medierea este una dintre cele mai vechi profesii din lume.
In tarile din vestul Europei si SUA, medierea este principala solutie de rezolvare a conflictelor inaintea instantei, doar 20% dintre conflicte ajungand la instanta de judecata.
Medierea este considerata ca fiind o negociere asistata, in care partile aflate in conflict isi cauta singure solutiile la problemele pe care le au, fiind asistate de o persoana specializata, adica, mediatorul.
In comparatie cu un proces pe rolul instantelor de judecata, unde procesul este public, solutia este data de catre o persoana (judecatorul), intotdeauna o parte pierde si alta castiga, durata lunga a procesului iar stresul si costurile sunt ridicate, in mediere partile sunt asigurate de confidentialitatea, impartialitatea si neutralitatea mediatorului iar fiecare dintre partile aflate in conflict va avea de castigat. Durata parcurgerii medierii este de minim 2 ore si maxim 3 luni iar costurile fata de un proces pe instanta de judecata sunt cu peste 60% mai mici.
Conform unei statistici la nivel national, la inceputul anului 2013 au fost inregistrate un numar de 2,2 milioane de dosare pe rolul instantelor de judecata.
Tinand cont de numarul mare de dosare existente, durata unui proces pe rolul instantelor de judecata este de cel putin 2 ani.
Din acest motiv, se incurajeaza cetatenii sa apeleze la un mediator.
Orice cetatean poate apela la un mediator in urmatoarele situatii:
inainte de a apela la instanta de judecata;
in timpul procesului;
dupa ce instanta da o hotarare definitiva, iar ambele parti nu sunt multumite de solutia instantei.
Mai exact, partea sau partile pot solicita ajutorul unui mediator in orice faza a conflictului.
Mediator-Berbencea Maria-Elena
Telefon: 0720151296,0749078433
VA URMA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu