Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 20 iulie 2015

Voltaj şi “Transylvania Dragon” pentru promovarea României! VIDEO

 A fost lansat videoclipul lyric video al noului single Voltaj: “Din toata inima”. Imaginile cu locuri spectaculoase din România şi acţiunile pline de adrenalinã care îţi taie rãsuflarea sunt secvenţe dintr-un documentar de promovare a României prin sporturi extreme şi acrobaţie denumit “Transylvania Dragon”, realizat de regizorul Sabin Dorohoi.

Clipul Voltaj “Din toatã inima”  - https://www.youtube.com/watch?v=3JuL97rYbD4&feature=youtu.be

Parteneriatul dintre bãieţii de la Voltaj şi producãtorul documentarului e mai vechi. Videoclipul piesei “De la Capãt”, care a reprezentat România la Eurovision Viena 2015, a fost realizat cu secvenţe din filmul de scurt-metraj “Calea Dunãrii” semnat de Sabin Dorohoi, producãtorul care a fãcut şi “Transylvania Dragon. Aşa cã acum bãieţii sunt deja la a doua colaborare. “Într-un fel cele douã filme care le-am lansat recent şi pe care bãieţii de la Voltaj le-au preluat ulterior ca imagine a celor douã piese, se completeazã şi au un numitor comun foarte sensibil: România! Dacã primul trateazã o realã problemã socialã şi economicã, cel de-al doilea înfãţişeazã locuri şi oameni extraordinari din ţarã, într-o notã optimistã. Poate cã soluţiile nu sunt în exterior ci in interior. Sper ca “Transylvania Dragon” şi clipul piesei “Din toatã inima” sã inspire cât mai mulţi români! “ a declarant Sabin Dorohoi, regizorul celor douã filme .

Documentarul “Transylvania Dragon” este un proiect original realizat pe bazã de voluntariat pentru promovarea ţãrii prin sport şi spectacol. Este iniţiativa unor tineri profesionişti care au lucrat un an de zile ca voluntari pentru acest demers. De aceea, deocamdatã, documentarul este disponibil online numai ca Video on Demand. Preţul vizionãrii este de numai 8 lei (2 dolari) iar suma care se va strange va fi donatã voluntarilor  care au muncit gratuit pentru aces proiect! “Peste 3-4 luni vom lansa online şi varianta gratuitã a filmului. Dar deocamdatã încercãm sã rãsplãtim mãcar simbolic pe cei care au lucrat benevol la acest proiect! Mãcar pentru aceşti oameni extraordinari, vizionaţi filmul! 2 dolari nu e mult! Poate chiar filmul sã dea idei de concedii pentru vara asta!” a mai declarat Sabin Dorohoi.  

Documentarul “Transylvania Dragon” poate fi vizionat în întregime (la costul de 2$) pe site-ul oficial: www.transylvaniadragon.com .

Documentarul "Transylvania Dragon" spune povestea lui Flaviu Cernescu, un inginer IT, care a renunţat la job pentru a se dedica sportului si acrobatiei. De 10 ani merge pe monociclu şi sfideazã gravitaţia pe o chingã de numai 2 centimetri, denumitã slackline. Este supranumit “Balaurul”!  În 1638 un acrobat a mers pe sfoarã la înãlţime în mai multe oraşe din Transilvania. Dupã 377 de ani Flaviu a decis sã plece pe urmele lui. 
Filmul a fost produs de Western Transylvania Studios şi regizat de Sabin Dorohoi, laureat al peste 40 de nominalizãri şi premii internaţionale. Din cele treisprezece  filme  de scurtmetraj realizate, ultimele cinci (“Ghela” , “Visând la Galapagos” , “Clopotul”, “Fata din Transilvania” şi “Calea Dunãrii”) i-au adus cele mai multe distincţii internaţionale la festivaluri de prestigiu mondial precum: Palm Springs (cel mai mare festival de scurt-metraje din America de Nord), Montpellier, Capablio, Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia sau Festivalul de film Est European din Hollywood. Iar “Calea Dunãrii” a fost singurul film românesc care a reprezentat imaginea ţãrii la concursul Eurovision Viena 2015, în faţa a peste 180 de milioane de telespectatori din toatã lumea!  
COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu