Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 15 iulie 2015

Comunicat de presă - Universitatea Eftimie Murgu Reșița

Cu privire la abaterile grave de la etica universitară sesizate de organele de anchetă în legătură cu cinci cadre didactice ale Universității 'Eftimie Murgu' din Reșița care activau în cadrul programului de studii 'Drept European și Internațional', comunitatea academică reșițeană își exprimă totalul dezacord față de acestea și își reafirmă public angajamentul ferm față de valorile academice.
Drept urmare, în data de 14.07.2015, Consiliul de administrație și Senatul universității au hotărât luarea următoarelor măsuri:

1. Solicitarea demisiilor din cadrul universității a tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale;
2. Suspendarea contractelor individuale de muncă ale tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale și măsura controlului judiciar de interzicere a exercitării funcției didactice sau arestul preventiv, începând cu data de 10.07.2015;
3. Declanșarea unei analize interne privind programul de studii 'Drept European și Internațional';
4. Punerea în practică a unei metodologii de examinare de maximă transparență, unică în mediul universitar românesc, al cărei obiectiv este toleranța zero față de orice abateri de la etica universitară.
Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că, la ora actuală, în universitate își desfășoară activitatea un număr de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte bună pregătire profesională, au efectuat stagii de perfecționare la universități partenere din străinătate, dovedind de-a lungul anilor integritate și responsabilitate.
Generațiile de absolvenți ai universității care ocupă poziții importante în instituții publice și companii din țară și străinătate, precum și numeroasele premii obținute de către studenții reșițeni la olimpiadele și competițiile interuniversitare studențești constituie o dovadă de netăgăduit a calității pregătirii profesionale asigurate de către Universitatea 'Eftimie Murgu' din Reșița în cei 44 de ani de existență. În plus, numărul important de studenți Erasmus care au efectuat stagii de studiu sau plasament la universitățile partenere din Europa s-au bucurat de aprecierea profesorilor din respectivele instituții atât în ceea ce privește pregătirea profesională, cât și buna conduită morală. Toate aceste rezultate sunt prezentate publicului larg prin rapoarte anuale, postate pe pagina Web a universității (www.uem.ro).
Progresele înregistrate de Universitatea 'Eftimie Murgu' din Reșița în ultimii șase ani sunt evidențiate și de societatea civilă. Dacă în anul 2009 universitatea reșițeană se situa pe unul dintre ultimele locuri ale clasamentului realizat de Coaliția pentru Universități Curate, în anul 2015 aceasta ocupă poziția 14 din 55 de universități prezente în Topul Universităților Curate, top întocmit de Societatea Academică din România (http://www.gandul.info/stiri/topul-universitatilorcurate-care-sunt-cele-mai-transparente-universitati-de-stat-din-romania-14345310).
În consecință, Universitatea reșițeană dorește să asigure opinia publică și pe studenții săi că situații de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii 'Drept European și Internațional' nu sunt decât cazuri regretabile, care nu reprezintă comunitatea academică în ansamblul său.
Rector,
Prof. univ. dr. ing. Doina FRUNZĂVERDE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu