Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 2 decembrie 2013

Zilele Universității de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' Cluj-Napoca 2013

Universitatea de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' este una dintre cele mai importante instituții din peisajul universitar românesc, prin recunoașterea studiilor la nivel european, educația centrată pe student, pe activitatea științifică și cercetarea fundamentală în domeniu. De asemenea,
parteneriatele solide ale UMF 'Iuliu Hațieganu' cu instituții internaționale de prestigiu asigură un climat educațional propice definitivării pregătirii medicilor de mâine pe diferite specializări.
Deja o tradiție în mediul academic românesc, ediția din acest an a Zilelor Universității de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' marchează profesionalismul, valoarea, performanța și excelența în educația universitară medicală. Desfășurat în perioada 2-6 decembrie, evenimentul reprezintă o trecere în revistă a anului 2013, prin prisma rezultatelor, a parteneriatele, a dezvoltării unor colaborări de succes cu alte centre universitare, precum și a numărului impresionant de absolvenți și studenți înscriși, atât din țară, cât și din străinătate.
Zilele Universității de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' 2013 vor cuprinde importante sesiuni științifice, mese rotunde și workshop-uri interactive. Tot în cadrul manifestării, va fi lansat programul multianual de cercetare științifică al Uniunii Europene — Orizont 2020. De asemenea, va avea loc o sesiune de prezentare a rezultatelor cercetărilor realizate prin granturi ale tinerilor cercetători (cadre didactice, doctoranzi și studenți), finanțate din fonduri proprii ale universității și care, într-o proporție de peste 60% au fost finalizate prin publicare în reviste cu factor de impact ÎȘI. De asemenea, cu ocazia evenimentului, vor fi premiați reprezentanți ai comunității universitare care s-au remarcat prin implicarea în dezvoltarea centrului universitar și care au ajutat la menținerea nivelului înalt de performanță al instituției.
Timp de cinci zile, sub deviza 'Valoare prin tradiție — performanță prin profesionalism', Zilele Universității de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' 2013 vor promova devotamentul corpului universitar de elită, implicarea studenților în procesul educațional, precum si rezultatele excepționale ale parteneriatului de lungă durată dintre profesori și studenți, toate sub egida unei instituții de învățământ de prestigiu internațional.
Aproximativ 6.000 de studenți, peste 2.400 de rezidenți si 825 de cadre didactice de înaltă calificare — Universitatea de Medicină și Farmacie 'Iuliu Hațieganu' din Cluj-Napoca, cea mai veche instituție de învățământ medical din Transilvania, este situată în prezent, prin rezultate de excepție și performante, în vârful universităților de profil din Europa.
Prin dezvoltarea și internaționalizarea programelor de studii, UMF 'Iuliu Hațieganu' oferă studenților din cadrul Facultăților de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară, pregătirea temeinică prin specificul aplicat al învățământului medical. Astfel, studenții au oportunitatea de a îmbina cunoștințele teoretice cu cele practice în unele dintre cele mai reprezentative clinici universitare ale orașului, sub îndrumarea unor personalități ale vieții medicale românești.
'Calitatea învățământului din cadrul UMF 'Iuliu Hațieganu' este asigurată de un corp profesional extrem de bine pregătit, motivat si este completată de existenta unor dotări de ultimă generație în centrele universitare, care face posibilă practicarea învățământului medical la standarde internaționale.', a declarat prof. dr. Alexandru Irimie, rector UMF 'Iuliu Hațieganu', Cluj-Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu