Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 6 decembrie 2013

Studenții din întreaga Europă susțin lupta pentru educația din România!

  Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat în perioada 26 Noiembrie — 2 Decembrie la Adunarea Generală a Organizației Europene a Studenților (en. European Students' Union — ESU), desfășurată la Zagreb, Croația. În cadrul evenimentului, liderii studenților din toată Europa au adoptat, în unanimitate, o rezoluție prin care susțin demersurile studenților români pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație!
Întâlnirea a reunit lideri ai celor 47 de federații
naționale studențești membre ale organizației, reprezentând studenții din 39 de state. ANOSR este singura federație din România membră a acestei structuri, reprezentând astfel studenții din România la nivel internațional. Cele mai importante subiecte dezbătute în cadrul evenimentului au fost prioritățile studenților pentru alegerile europarlamentare din primăvară și poziția față de modul în care structurile de guvernare europene ar trebui să se raporteze la sistemele de învățământ superior din Europa.
ESU a adoptat un manifest pe care candidații la alegerile Europarlamentare sunt invitați să îl semneze. Acesta cuprinde priorități precum excluderea educației din măsurile de austeritate, susținerea creșterii finanțării programului Erasmus și a valorii granturilor, combaterea discriminării și a rasismului și susținerea creării de locuri de muncă. ANOSR este implicată în coordonarea campaniei prin președintele Mihai Dragoș, membru al grupului de lucru constituit în acest sens.
În ceea ce privește implicarea structurilor de guvernare europene în funcționarea sistemelor naționale de învățământ superior, reprezentanții studenților au atras atenția că deciziile majore legate de politicile educaționale ar trebui să rămână în competența statelor membre și nu a Uniunii Europene. Aceștia consideră de asemenea că măsurile UE au condus deseori la 'marketizarea' educației, tratând-o aproape exclusiv din perspectivă economică și ignorând rolul acesteia în dezvoltarea altor aspecte ale societății, inclusiv prin acordurile comerciale care vizează acest sector, tratând educația ca pe o marfă.
ESU a adoptat și o rezoluție asupra finanțării educației în România cu 6% din PIB, alăturându-se demersurilor ANOSR organizate în această toamnă alături de elevi, sindicate, părinți și rectori pentru respectarea legii și acordarea unui buget corespunzător acestui sector!
Documentele adoptate vor fi publicate în perioada următoare pe situl ESU (www.esu-online.org) și traducerile în limba română vor fi disponibile pe situl ANOSR (www.anosr.ro).
'Colegii din toată Europa și-au manifestat în unanimitate sprijinul față de lupta noastră pentru o finanțare decentă a educației. Tragem astfel împreună încă un semnal de alarmă asupra dezastrului din educație iar lupta noastră pentru un sistem de educație decent merge mai departe. România nu trebuie să mai rămână un stat codaș la acest capitol extrem de important pentru dezvoltarea societății și ANOSR va continua să depună toate eforturile necesare, atât la nivel național cât și internațional, pentru a asigura un viitor mai bun studenților pe care îi reprezentăm și în același timp societății noastre!' — Mihai Dragoș, președinte ANOSR
Pentru mai multe detalii, vă stau la dispoziție:
Mihai DRAGOȘ — Președinte Brîndușa LUNGU—Vicepreședinte PR ANOSR
E-mail: mihai@anosr.ro E-mail: brindusa@anosr.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu