Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 2 decembrie 2013

Proiectul „Şomer ANtreprenor? Se poAte! – ŞANSA


Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în Oameni”;
Axa Prioritară 4: „Modernizarea Serviciului  Public de Ocupare”;
Domeniu major de intervenţie 4.1: „Intarirea capacitatii Serviciului Public de Ocupare pentru furnizarea serviciilor de ocupare”;
Titlul proiectului: „Şomer ANtreprenor? Se poAte! – ŞANSA” "Servicii publice pentru
ocuparea şi  inovarea forţei de muncă, consultanţă şi sprijin pentru SPO din Regiunile Centru si Vest, în dezvoltarea de servicii noi pentru promovarea antreprenoriatului";     
            
Stagiu de învăţare în Italia pentru 10 angajaţi AJOFM din regiunea Centru şi Vest
În perioada iunie 2011-mai 2014 se derulează proiectul  „Şomer ANtreprenor? Se poAte! – ŞANSA. Servicii publice pentru ocuparea şi  inovarea forţei de muncă, consultanţă şi sprijin pentru SPO din Regiunile Centru si Vest, în dezvoltarea de servicii noi pentru promovarea antreprenoriatului", cofinanţat prin FSE România prin POS DRU 2007-2013, Investeşte în oameni! , Axa 4, DMI 4.1. Proiectul are la bază un parteneriat format din beneficiarul finanţării AJOFM Alba  şi parteneri naţionali şi transnaţionali: SC Tobimar Construct SRL, AJOFM Caraş-Severin, OMNIACOM – Consorzio Europeo per la Formazione Integrate- Italia, I.F.O.A.- Instituto Formazione Operatori Aziendali – Italia şi Obiettivo Lavoro Spa-Italia.  
În  perioada 24-30 noiembrie 2013, s-a desfăşurat în cadrul activităţii  “
Identificare, implementare şi schimb de bune practici şi expertiză în domeniul servicii de dezvoltare antreprenoriat şi consiliere profesională cu SPO din state membre UE”,  un stagiu de învăţare la partenerii transnaţionali,
în Italia, localitatea  Bologna. La această acţiune au participat 10 angajaţi din Agenţii de Ocupare a Forţei de Muncă din Alba, Braşov, Harghita, Hunedoara,  Mureş, obiectivul acesteia vizând:  identificarea de bune practici şi expertiză în domeniul serviciilor de dezvoltare antreprenoriat şi consiliere profesională cu  Structuri  ale  Serviciului Public de Ocupare şi alţi furnizori publici-privaţi din Italia. Participanţii la stagiul de învăţare au avut ocazia să viziteze  structuri ale SPO, dar şi  Centrul pentru ocuparea forţei de muncă din provincia Modena şi Incubatorul de afaceri al Municipalităţii  din Lugo. În urma acestui stagiu de învăţare, participanţii au completat “Fişa de Identificare Bune Practici”, instrument cadru inovator elaborat pentru abordarea unitară a procesului de identificare a bunelor practici.  Informaţiile obţinute vor fi valorificate în replicarea de bune practici transnaţionale în cadrul structurilor SPO din România în domeniile  de consultanţă şi asistenţă pentru începerea de activităţi independente sau initierea de afaceri, precum şi de consiliere profesională.
"Schimbul de bune practici are ca scop creşterea capacităţii structurilor SPO din Regiunile Centru şi Vest în furnizarea serviciilor de ocupare de calitate care să le apropie de nivelul practicat în Uniunea Europeană. În cadrul stagiului, partenerii italieni prezintă soluţii moderne de furnizare a serviciilor de antreprenoriat care să ducă la creşterea numărului de persoane care să înceapă o afacere pe cont propriu. Totodată, specialiştii SPO din România sunt informaţi asupra procesului de asistare şi formare pentru crearea unei întreprinderi în Italia." a declarat Engi Corneliu Stefan Lucian –Manager Proiect. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la  email alba@ajofm.anofm.ro.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu