Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 7 decembrie 2013

Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson

Filiala Oltenia a Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson, inaugurată la Târgu-Jiu
Pe 3 decembrie, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, a fost anunțată inaugurarea Filialei Oltenia a Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson, filială care va funcționa la Târgu-Jiu. La lansare au luat parte Dan Răican, președintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson si Nicolae Dobrotă, președintele noii filiale si personalități ale
vieții politice și administrative a județului Gorj. Evenimentul organizat de compania de comunicare medicală Houston NPA a fost găzduit de Hotelul Brâncuși din Târgu-Jiu. La conferinta de lansare s-a discutat despre: rolul asociației de pacienți, problemele medico-sociale ale persoanelor cu boala Parkinson, accesul la tratament, încurajarea voluntariatului la nivelul comunității locale, metode noi de diagnostic în boală Parkinson, importanța unui program particularizat de kinetoterapie pentru pacienții cu boala Parkinson.
'Vrem să fim un sprijin și un reprezentant al celor 72.000 de bolnavi cu maladia Parkinson din România. În acest moment, asociația are peste 950 de membri, motiv pentru care am simțit necesară deschiderea de filiale locale. Prima filială locală este cea din Oltenia. Îl cunosc foarte bine pe domnul Dobrotă, este un om foarte inimos, foarte dedicat muncii cu pacienții, așa că, la inițiativa dânsului, am decis să creăm acest grup de suport pentru pacienții din Oltenia.' a mărturisit Dan Raican, președintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson, care a rostit, de asemenea, crezul asociației: 'Te poți simți singur și deznădăjduit, abătut și trist, dar niciodată învins. Poți pierde, poți greși, poți suferi, dar nu te gândi să abandonezi. Amintește-ți atunci când e nevoie că ești puternic, că sunt lucruri pe care nimeni nu le poate face mai bine decât tine. Strânge din dinți, spune-i copacului de lângă tine ce te doare, învață de la el să rămâi în picioare și întoarce-te înapoi la viață.'
'Sper că starea de sănătate să îmi permită să mă implic cât mai mult în această asociație, sper să facem numai lucruri bune pentru toți pacienții cu boala Parkinson la nivelul Olteniei si rog toate asociațiile de pacienți de la nivelul Olteniei să ne unim forțele și să fim o voce în România.' a precizat Nicolae Dobrotă, președintele Filialei Oltenia a Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson.
'Sunt alături de Houston NPA în ceea ce reușesc ei să facă pentru pacienții din România și din județul Gorj. Mă bucur foarte mult că reușim să aducem oameni de valoare la Târgu-Jiu, cum este domnul Răican, un om excepțional. Voi fi alături de pacienții cu boala Parkinson, mă voi specializa în această afecțiune, pentru că îmi doresc să lucrez cu acești bolnavi. Îi mulțumesc din suflet lui Dan Răican pentru inițiativa de a aduce asociația la Târgu-Jiu și îi doresc mult succes domnului Dobrotă.' a declarat ktp. Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din comună Runcu.
'E un motiv de bucurie pentru noi că municipiul Târgu-Jiu și județul Gorj sunt gazda unui astfel de eveniment, ceea ce dovedește încă o dată deschiderea pe care nu numai administrația județeană sau administrațiile locale o au atunci când vine vorba de problemele semenilor noștri, ci putem vorbi de deschiderea unor oameni de bine, deschiderea unor suflete care doresc să sprijine segmente sociale sau segmente cu probleme medicale care nu-și găsesc sprijinul acolo unde și-ar dori.' susține Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.
La conferință au participat, de asemenea, reprezentanți ai structurilor administrative locale: Dr. Ana Băleanu, Președinte Colegiul Medicilor Gorj, Dr. Daniel Bondoc, Președinte CAȘ Gorj, Dr. Nicoleta Manu, manager Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, Dr. Mihai Moisescu, Președintele Asociației Medicilor de Familie Gorj, Dr. Eugenia Cristina Căliman, Director Medical Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Totodată și-au manifestat suportul față de noua filială a Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson reprezentanți ai celorlalte asociații de pacienți din județul Gorj.
Partenerii asociației care au susținut lansarea noii filiale: Hotelul Brâncuși din Târgu-Jiu, Centrul de Recuperare Larymed.
Despre Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson:
Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson este singura organizație non-guvernamentală din România care apără drepturile și interesele celor peste 72.000 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson la nivel național. Proiectele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson urmăresc să creeze o punte de legătură între pacienții diagnosticați cu boala Parkinson, familiile și îngrijitorii lor, membrii echipei medicale care se ocupă de tratarea acestei afecțiuni, autoritățile din domeniul sanitar și jurnaliștii care acoperă subiecte de sănătate.
Obiectivele asociației sunt:
Informarea corectă a persoanelor diagnosticate cu boala Parkinson privind accesul la tratament, navigarea în sistemul sanitar, drepturile medico-sociale ale pacienților, cele mai recente noutăți științifice în domeniu;
Încurajarea unei comunicări eficiente medic-pacient-îngrijitor;
Susținerea intereselor pacienților în fața autorităților din domeniul sănătății;
Susținerea dezvoltării profesionale a specialiștilor în boală Parkinson la nivel național;
Crearea și dezvoltarea filialelor locale și a grupurilor de suport pentru pacienți.
Datele de contact ale filialei Oltenia: Târgu-Jiu, Strada Minerilor, bloc 9, scara 2, et. 4, ap. 49, dobrotanicolae18@yahoo.com, 0768.931.791. Grupul de suport din cadrul filialei va funcționa la Centrul de Zi Christian din Târgu-Jiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu