Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 27 mai 2022

Siguranţa online

Ieri, poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, privind siguranța în mediul online.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au purtat discuții cu elevii și profesorii de la Școlile Gimnaziale Maciova și Constantin Daicoviciu, cărora le-au adus în atenție tipurile de fraude informatice: phishing-ul prin email (este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime - prieten, institutie, magazine virtuale), phishing-ul prin telefon (este o modalitate prin care o persoana pretinde că sună din partea unei surse de încredere cum ar fi banca, membru de familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informatii confidentiale cum sunt adresa, nume complet, datele parinților, etc.), fraudele pe platforme market place, clonarea cardurilor etc. 

Polițiștii au prezentat și consecințele acestor fraude informatice, făcând totodată o serie de recomandări în vederea prevenirii diferitelor situații de victimizare: 
- să nu deschidă link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate, 
- să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate),
- să utilizeze parole puternice ( o parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale precum: @!#*) etc.

Astfel de activități vizând siguranța pe internet au fost desfășurate pe raza întregului județ, polițiștii oferind adulților și tinerilor sfaturi utile privind adoptarea unui comportament responsabil în lumea virtuală, pentru a evita situațiile riscante sau pentru a ști cum să procedeze în astfel de situații:

1.Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta!

2.Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor. Dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise!

3.Gândește-te foarte bine la consecințe înainte de a te expune într-un mod indecent pe Internet! Atunci când ai de gând să distribui orice fel de conținut despre tine, ține cont că acesta poate ajunge cu ușurință la persoanele la care nu îți doreai.

Nu tot ceea ce există pe internet este adevărat.

4.Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!

5.Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!

6.Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.

7.Dacă cineva te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic.

8.Nu distribui poze, filme sau alt conținut dacă nu ai acordul scris al persoanei care e protagonistă și care ți-a permis distribuirea. Același lucru se aplică și în cazul distribuirii de fotografii sau de clipuri video în care se află alte persoane: întreabă-le înainte de a le eticheta, înainte de a reposta conținutul sau înainte de a-l da mai departe.

9.Nu ezita să anunți imediat un adult în care ai încredere sau un polițist dacă ai o problemă sau ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet!

Orice situație abuz asupra minorilor,  petrecută în mediul online trebuie sesizată Poliției, fie în mod direct la cea mai apropiată unitate de poliție sau prin apel unic de urgență 112.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu